Višemilionska investicija: Putem CryoSave genetski testovi dostupni i u BiH

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Višemilionska investicija: Putem CryoSave genetski testovi dostupni i u BiH

Visokotehnološka genetska dijagnostika putem CryoSave-a od sada i u BiH, dva testa dostupna sada su Tranquility prenatalni neinvazivni test namijenjen trudnicama i Verity test namijenjen djeci

10.02.2015. 10:57 / Izvor: eKapija.ba

Visokotehnološka genetska dijagnostika putem CryoSave-a od sada i u BiH, dva testa dostupna sada su Tranquility prenatalni neinvazivni test namijenjen trudnicama i Verity test namijenjen djeci.

Esperite grupacija je pokrenula jedinstvene genetske testove nove generacije, a putem svoje članice CryoSave banke je lider u Europi od 2000. godine u oblasti matičnih ćelija. CryoSave u BiH djeluje već 6. godinu i do sad je oko 5.000 porodica pohranilo matične ćelije iz pupčane vrpce svoje djece po najsavremenijim svjetskim standardima. Putem CryoSave-a od sada su genetski testovi dostupni i u BiH.

Tranquility  je prenatalni neinvazivni test namijenjen trudnicama, s ciljem otkrivanja određenih poremećaja kod ploda, kao što su Down, Edwards, Patau  sindrom i dr.

Tranquility test se radi iz krvi već od 10. sedmice trudnoće, a analiza se obavlja u laboratoriji Genoma u Ženevi, Švicarska. Trudnice na ovaj način dobijaju rezultate sa 99,9% tačnosti i izbjegavaju rizik i neprijatnosti amniocenteze.

Verity test se radi iz urina, a namijenjen je djeci starosti od 48 sati pa do 5 godina. Test omogućava otkrivanje 111 metaboličkih poremećaja.

Najnoviji Genoma genetski  testovi imaju za cilj da olakšaju i pomognu ljudima u donošenju važnih odluka u vezi sa njihovim zdravljem. Testovi su bez ikakvog rizika, izuzetno precizni, a rezultati su dostupni za nekoliko dana.

Švicarska kompanija Genoma, članica Esperite grupacije, je na čelu tehnoloških i naučnih inovacija u vezi sa prediktivnom medicinom.  Zahvaljujući višemilionskoj investiciji u najveću genetsku platformu za kliničku dijagnostiku u Europi, Genomi je već danas  dostupna moćna platforma za sekvencioniranje sljedeće generacije  sa kapacitetom obrade 75.000 uzoraka godišnje. Genoma je potpisala ugovor sa kompanijom Thermo Fisher Life Technology za postavljanje platformi za sekvencioniranje na bazi satelita u zemljama u kojima pružaju svoje usluge, a što je od izuzetne važnosti.

Frederic Amar, CEO Esperite grupacije kaže: "Naš san je stvarnost danas, jer konstantno radimo na  razvoju tehnologija i protokola za identifikaciju bolesti kod čovjeka na bazi najnovijih tehnologija. Godina 2015. označava početak nove ere tzv.  personalizovane medicine, koja je direktno  usmjerena ka poboljšanju zdravlja pojedinca."

Genoma, europski lider u oblasti prediktivne medicine, uskoro će prezentovati jedinstvene visoko precizne testove za rano otkrivanje karcinoma dojke i jajnika kod žena, koji će biti dostupni i u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti