Efendić na konferenciji načelnika i gradonačelnika u Istanbulu i Konyi
OTVORI GALERIJU

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Efendić na konferenciji načelnika i gradonačelnika u Istanbulu i Konyi

Program je bio organiziran za 22 gradonačelnika i načelnike iz šest zemalja regije Balkana, od kojih je 11 iz BiH.

04.03.2015. 09:40 / Izvor: eKapija.ba

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, na poziv Unije svjetskih turskih gradova ( TDBB) protekle je sedmice boravio u Republici Turskoj, gdje je prisustvovao konferenciji za načelnike i gradonačelnike s područja Blakana, koja je održana u Istanbulu i Konyi.

Upriličena je posjeta javnim institucijama grada Istanbula i grada Konye, a cilj programa je bio razmjena iskustava iz lokalne samouprave i povećanja efikasnosti rada lokalnih javnih preduzeća, sa posebnim fokusom na rad komunalnih preduzeća i upravljenje otpadom, te prekvalifikacija i zapošljavanje u lokalnoj zajednici. Program je bio organiziran za 22 gradonačelnika i načelnike iz šest zemalja regije Balkana, od kojih je 11 iz BiH.

Prilikom posjete gradu Konya, načelnik Efendić imao je priliku prisustvovati prezentaciji inovativnih načina sakupljanja i korištenja otpada u svrhu dobijanja energije. Upriličen je i obilazak Centra za prekvalifikaciju i edukaciju mladih, koji se po završetku školovanja pripremaju za tržište rada, što je upravo ono što nedostaje BiH. Općina Novi Grad će u narednom periodu pokušati organizirati i implementirati slične projekte, kroz saradnju sa turskim asocijacijama, koje organiziraju dodatnu edukaciju, a koja je dio obrazovnog sistema Turske.

Tokom boravka u Turskoj, načelnik Efendić posjetio je i centralnu istanbulsku Općinu Beyoglu, gdje je u skladu sa planom dogovorenim prilikom posjete načelnika Ahmeta Misbaha Demircana, Općini Novi Grad u junu prošle godine, ova turska općina organizirala prezentaciju projekata Općine Novi Grad u koje bi bila moguća ulaganja potencijalnih investitora. Sastanak je organiziran u općini Beyoglu gdje su pozvani investitori iz oblasti ugostiteljstva i nekretnina koji imaju značajne kapacitete u toj Općini.Tom prilikom izražen je interes za tržište BiH, a obzirom da većina investitora do sada nije imala kontakta sa tržištem BiH, zatražili su dodatne informacije o projektima najmnogoljudnije općine u BiH.

Pored toga razgovarano je i o saradnji između dvije općine u drugim oblastima, a između ostalog o organizaciji rada komunalnih djelatnosti, prekvalifikaciji radnika i drugim djelatnostima koje se odnose na zapošljavanja i socijalna pitanja u kojima Općina Beyoglu ima dosta dobre prakse. U tom smislu, dogovoreno je da se Općina Novi Grad u narednom periodu bolje upozna sa tim praksama, kako bi neke od nji mogla primjeniti i u ovoj lokalnoj zajednici.

Također, dogovorena je saradnja i kada je u pitanju rad sa mladima, gdje je izražena mogućnost razmjene studenta iz dviju zemalja u narednom periodu, saopćeno je iz press službe Općine Novi Grad.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti