Otvoren naučno-stručni skup "Savremena teorija i praksa u graditeljstvu"

14.05.2015. 12:47 / Izvor: eKapija.ba
Otvoren naučno-stručni skup 'Savremena teorija i praksa u graditeljstvu'

U Administrativnom centru Vlade RS u Banjoj Luci, danas 14. maja, otvoren je 11. međunarodni naučno-stručni skup "Savremena teorija i praksa u graditeljstvu".

U Administrativnom centru Vlade RS u Banjoj Luci, danas 14. maja, otvoren je 11. međunarodni naučno-stručni skup "Savremena teorija i praksa u graditeljstvu". Za ovaj dvodnevni naučni skup prijavljeno je 60 radova iz oblasti: urbanizma, arhitekture, građevinarstva, komunalne infrastrukture, geotehnike, zemljotresnog inženjerstva, građevinske fizike, ekologije, savremenih materijala i tehnologija građenja. Zastupnjljeni su i radovi iz primjenjene geodezije, šumarstva, mašinstva, elektrotehnike i drugih oblasti koje se odnose na graditeljstvo.

Skup je otvorila ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić, koja je rekla da građevinarstvo značajno utiče na ukupan bruto društveni proizvod Republike Srpske i da je obim radova iz oblasti građevinarstva u prvom kvartalu ove godine povećan za oko 14 % u odnosu na isti period lani.  Ona je istakla da su zakonski propisi RS iz ove oblasti usklađeni sa evropskim standardima, te da Ministarstvo provodi veliki projekat Svjetske banke iz oblasti energetske efikasnosti u zgradarstvu, koji podrazumijeva da već izgrađeni objekti budu prilagođeni energetskoj efikasnosti, odnosno minimalnom gubitku i potrošnji energije.

Govoreći o problemu legalizacije bespravno izgrađenih objekata u RS, Srebrenka Golić je najavila da će rok za legalizaciju, koji ističe 24. maja ove godine, biti produžen za još dvije godine.

U ime Grada Banja Luka, učesnike skupa je pozdravila zamjenik gradonačelnika Jasna Brkić. Ona je svim učesnicima poželjela ugodan boravak u našem gradu i rekla da Grad Banja Luka podržava ovakve naučne skupove jer želi da doprinese bržem razvoju graditeljstva, odnosno da utiče na to da Banja Luka bude savremen grad u smislu prostorno-planskih, arhitektonskih i graditeljskih rješenja, ali da sačuva indentitet tradicije.

Organizatori skupa su  Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci, Privredna  komora Republike Srpske, Institut za ispitivanje materijala i konstrukcija RS i Zavod za izgradnju  Banja Luka.

Pokrovitelji su Vlada Republike Srpske i Grad Banja Luka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti