Otvoren obnovljeni Dom zdravlja u Doboju

02.10.2015. 15:21 / Izvor: SRNA

U Doboju je danas svečano otvoren obnovljeni objekat Doma zdravlja, oštećen tokom prošlogodišnjih poplava, koji je saniran u okviru Programa EU za oporavak od poplava.

U Doboju je danas svečano otvoren obnovljeni objekat Doma zdravlja, oštećen tokom prošlogodišnjih poplava, koji je saniran u okviru Programa EU za oporavak od poplava.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić zahvalio se predstavnicima EU i međunarodnim organizacijama koje su pomogle obnovu objekta Doma zdravlja.

Podsjetivši da je resorno ministarstvo pomoglo opremanje područnih ambulanti u Osječanima i Donjoj Paklenici, te da je doniralo opremu za Hitnu službu i laboratoriju, Bogdanić je najavio podršku ovoj zdravstvenoj ustanovi u narednom periodu.

Specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark rekao da je iz Programa EU za oporavak od poplava uloženo 43 miliona evra u BiH, dok još 41 milion evra treba da bude iskorišten u drugoj fazi pomoći za prevenciju od poplava i drugih katastrofa.

On je naveo da je iz Programa EU u Doboj do sada uloženo nešto više od šest miliona evra.

Vigemark je istakao da je obnova objekta Doma zdravlja još jedan od dobrih primjera zajedničke saradnje i podrške koja je pružena nakon prošlogodišnje poplave.

"Dom zdravlja u Doboju je jedan od četiri u BiH čiju je rekonstrukciju podržala EU", rekao je Wigemark.

On je ocijenio da će narednih šest mjeseci biti kritičan period za dešavanja u BiH.

"Građani će morati da donesu neke ključne odluke od istorijskog značaja za dešavanja u ovoj zemlji i nadam se da će građani Doboja odigrati svoju ulogu", rekao je Wigemark.

Rezidentni koordinator UN-a u BiH Sezin Sinanoglu rekla je da je za potrebe Doboja nakon poplava obezbjeđeno više od pet miliona evra, te da su ciljevi u sanaciji prevazišla očekivanja.

Sinanogluova je podsjetila da je obnovljeno oko 350 domova, da su realizovani projekti obnove škola, vrtića, javnih i komunalnih ustanova, te da je data podrška poljoprivredi, malim i srednjim preduzećima.

Ona ističe da posao neće biti završen dok ne budu izgrađeni kapaciteti za prevenciju i zaštitu od poplava i elementarnih nepogoda.

Direktor Doma zdravlja Doboj Radoslav Nikolić rekao je da je u obnovu objekta uloženo 1,2 miliona KM, a da je ukupna šteta od prošlogodišnjih poplava procijenjena na oko tri miliona KM.

On očekuje da će naredne godine, u saradnji sa resornim ministarstvom, biti nastavljeno opremanje i rekonstrukcija nedovršenih dijelova ove zdravstvene ustanove.

Biće ugrađen lift za nepokrente osobe, te rekonstruisane prostorije službi porodične medicine, stomatologije i ginekologije.

U obnovljeni zdravstveni objekat još treba da se vrate pedijatrija, Centar za mentalno zdravlje, laboratorija, fizikalna medicina, te higijensko-epidemiološka služba

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti