Općina Čitluk i Eko život dogovorili izgradnju deset zelenih otoka

29.10.2015. 12:18 / Izvor: Akta.ba
Općina Čitluk i Eko život dogovorili izgradnju deset zelenih otoka
OTVORI GALERIJU

Putem ove radionice Eko život je želio uspostaviti kvalitetniju interakciju s ključnim dijelom sistema, privrednim subjektima koji plaćajući naknade doprinose sistemu i odgovoriti na njihova pitanja vezana za ambalažu i ambalažni otpad.

Eko život d.o.o. Tuzla - ovlašteni operater sistema  upravljanja ambalažnim otpadom organizovao  je jučer u Hotelu Brotnjo stručnu radionicu na temu: Tumačenje odredbi Pravilnika upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom u FBiH. Putem ove radionice Eko život je želio uspostaviti kvalitetniju interakciju s ključnim dijelom sistema,  privrednim subjektima koji plaćajući naknade doprinose sistemu i odgovoriti na njihova pitanja vezana za ambalažu i ambalažni otpad.

Uz predstavnike Eko života na radionici su učestvovali  načelnik općine Čitluk Ivo Jerkić, Safet Harbinja - direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH, v.d. ministra Mehmed Cero sa suradnicima ispred Federalnog ministarstva okoliša i turizma i predstavnici sakupljača među kojima i Romano Grubišić, predstavnik ALBA-e Mostar.

"Riječ je o drugoj radionici Eko života – operatera sistema upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom. Ova radionica zapravo predstavlja mjesto na kojem se okupljaju privredni subjekti kako bi nam rekli koji su to problemi koji ih muče kada je ova oblast u pitanju. Ono što je najbitnije je da danas ovdje imamo eminentne stručnjake,  odnosno predstavnike glavnih institucija iz ovog resora i da ćemo imati kvalitetnu interakciju s privrednim subjektima kroz koju ćemo pokušati odgovoriti na njihova pitanja vezana za oblast ambalaže i ambalažnog otpada. Ono što je također u fokusu današnjeg dana jeste to da  smo danas dogovorili saradnju s Općinom Čitluk, gdje ćemo uz suradnju sa općinskim vlastima postaviti 'zelene otoke' na određenim lokacijama. Izgradit ćemo ukupno deset zelenih otoka, šest je već pripremljeno, dok se četiri pripremaju. Urbanističke dozvole su gotove tako da će općina Čitluk svakako biti bogatija za ovu infrastrukturu za upravljanje ambalažom i ambalažnim otpadom", rekla nam je direktorica Eko života Lidija Tomić.

Općina Čitluk u suradnji sa švedskom SIDA-om već je ranije započela projekt za unaprjeđenje upravljanja čvrstim otpadom kroz koji je Općina Čitluka, kao i niz drugih općina u BiH, dobila vrijednu opremu uz obvezu da uredi "zelene otoke". Suradnja s Eko životom još je jedan korak naprijed u realizaciji cijelog projekta.

"Općina Čitluk je već za  šest 'zelenih otoka' uradila idejni projekt, izdali smo urbanističke suglasnosti i uskoro će početi izgradnja 'zelenih otoka'. To je naš projekt još od kada smo počeli surađivati sa švedskom SIDA-om u projektu zbrinjavanja komunalnog otpada za razdoblje od 2012. do 2017. godine. Kontejnere za šest otoka smo već dobili, potrebno je još izgraditi 'zelene otoke'", izjavio je načelnik općine Čitluk Ivo Jerkić osvrćući se na dogovorenu suradnju s Eko životom koji su na sastnaku obećali da će izvršiti nabavku kontejnera za preostala 4 "zelena otoka" i preuzeti obavezu uređenja mjesta na kojima će biti postavljeno svih 10 "zelenih  otoka".

Od direktorice Eko života Lidije Tomić sanzali  smo da je na jučerašnjoj radionici za organizatore bilo najbitnije čuti problematiku privrednij subjekata budući da su oni ključni u sustavu upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom jer naknadama zapravo doprinose ovom sistemu.

"Temeljni cilj ovog skupa je da čujemo problematiku privrednih subjekata budući da su oni ključni u ovom sistemu jer svojim naknadama pridonose ovom sistemu. Naime, Eko život d.o.o. te naknade usmjerava u izgradnju "zelenih otoka“, odnosno izgradnju infrastrukture upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom. S tim u svezi, drago nam je da radionici nazočilo ovoliko značajnih gospodarskih subjekata i to pretežno onih koji sjedište imaju u Hercegovini. Zbog toga smo i izabrali Čitluk kao mjesto za održavanje ove radionice. Zadovoljstvo nam je što smo s predstavnicima ovolikog broja gospodarskih društava podijelili naše iskustvo. A posebnu zahvalnost izražavamo prema načelniku općine gospodinu Jerkiću koji je ponovno pokazao neizmjernu podršku pri realizaciji dobrih ekoloških priča", zaključila je Lidija Tomić, direktorica Eko života govoreći o radionici koja je u Čitluku okupila predstavnike 50-ak zainteresiranih privrednih društava s područja FBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti