Prvo domaće Sefte pivo na policama trgovačkog lanca Bingo

11.05.2016. 13:33 / Izvor: Akta.ba

Ova mala Craft pivara  je njihov novi brend, koja je na tržište nedavno izbacila prvo pivo u boci pod nazivom Sefte.

U BiH trenutno posluju četiri domaće pivare u Sarajevu, Bihaću, Tuzli i Banjoj Luci, dok je Pivovara Grude, nakon 14 godina rada prestala s proizvodnjom 2012. godine. Upravo od 2012. proizvodnja i prodaja piva domaćih proizvođača se stalno smanjivala i još uvijek se smanjuje. Proizvodni kapaciteti nisu iskorišteni ni 50 posto, što je poražavajući podatak u odnosu na količinu uvezenog piva u našoj zemlji.

Možda je sve ovo razlog zbog čega se u našoj zemlji sve više pojavljuju mini PUB pivare koje služe i proizvode svoje pivo. U zadnje vrijeme je bum takvih malih pivara u našoj zemlji. Male pivare, naime, za razliku od industrijskih proizvođača piva, mogu si dozvoliti razne pokuse, poigrati se s neobičnim okusima.

Jedna takva mini PUB pivara otvorena je prije dvije godine u Sarajevu. Arman Galičić vlasnik ove pivare za Akta.ba govori o samoj ideji njenog nastanka, proizvodnji i planovima za njen daljnji razvoj.

"Ideja o proizvodnji piva je došla spontano, ali sve se složilo tako da nismo mogli izbjeći otvaranje The Brew Pubu, prve mini PUB pivare u našoj državi. Naime, moj prijatelj Eric Wolfe amerikanac  koji je jedne prilike bio kod mene na degustaciji vina, koje također proizvodimo, pozvao me je u uzvratnu posjetu da dođem i da probamo  piva koja on proizvodi. Sve daljnje je bio logičan slijed događaja, želja moga sina da otvori PUB i Erikova piva inspirisala su nas da zajedno probamo spojiti te dvije ljubavi", kazao je Galičić.

Brew je porodični posao ove obitelji. Da im poduzetniče vode nisu strane govori i uspjeh Hedona-e - vinskog pub - restorana koji je osnovan 2011 godine i proizvodnja INAT šampanjca koji su njihovi prvi brendovi.

Ova mala Craft pivara  je njihov novi brend, koja je na tržište nedavno izbacila prvo pivo u boci pod nazivom Sefte.

Galičić objašnjava kako se došlo do naziva Sefte (Izraz koji obično koriste prodavači na pijacama ili na ulici a odnosi se na prvi pazar od prve mušterije).

"Pivo Sefte je dobilo ime preko naše Facebook stranice. Zapravo, objavili smo natječaj za ime i etiketu na koje su se javljali mnogi, ono što je bio uslov je da ima ono nešto Sarajevsko – sarajevski sleng jer je pivo proizvedeno u Sarajevu. Sefte znači, prvi pazar tog dana a nama je to prvo pivo u boci stoga je to bio i idealan naziv za nas i evo nas na tržistu malim koracima osvajamo, gutljaj po gutljaj i ljudima se sviđa", ponosno govori Galičić.

Pivara zadovoljava njihove proizvodne potrebe veličine je 2HL koju su sami projektovali i izradili, a specifične dijelove za nju uvezli su iz Amerike. U proizvodni ciklus pivare uključeno je četvoro ljudi.

Galičić nam je u razgovoru objasnio i proces nastanka njihovog piva. Proces se odvija tako da prvo naprave čaj od ječma zatim ga kuhaju uz raznoliki hmelj, zatim slijedi hlađenje pa fermentacija od 14 dana. Nakon ovog procesa pivo treba da odleži i karbonizira opet 14 dana, nakon čega se sipa u bačve i spremno je za točenje.

Sirovine koje koriste u proizvodnji nabavljaju iz uvoza ječam i slad iz Belgije a hmelj iz Slovenije, Njemačke i Amerike.

Proizvod ove mini PUB pivare –  Pilsner Sefte se može naći na policama trgovačkog lanca  Bingo, za sada samo u Sarajevu, a ostale vrste piva mogu se probati u njihovom PUB-u.

O planovima razvoja pivare Galičić kaže: "Trenutno u planu imamo širenje našeg brenda u BiH a svakako da nam je u planu i izvoz u nekom doglednom period."

Za kraj smo ga pitali koja je poruka za eventualne buduće male-velike proizvođače, da li je vrijedno imati jednu ovakvu ideju tj. realizirati ju: "Samo naprijed uz uporan rad i kvalitetan proizvod i voditi se parolom radi lokalno a misli i ponašaj se globalno", kazao je Galičić.

 

Iako smo mala zemlja, BiH ima jako mali broj mikro pivara. Mnogi to pravdaju činjenicom da BiH baš i nije zemlja novca, stvar je ipak u zakonskoj regulativi koja nimalo ne olakšava onima koji se bave, ili planiraju da se bave craft pivom. S druge strane, ne treba zanemariti ni nedostatak tržišta za craft pivo. Stoga je bh. put do crafta ako dug i potpuno neizvjestan, te je pitanje da li će ikada i doživiti svoj uspon. 

 

Šta je zapravo craft pivo?

To je zanatsko pivo napravljeno od visokokvalitetnih satojaka i proizvedeno u nano, mikro ili mini pivarama, najčešće u ograničenoj seriji. Ipak, nije svaka mikropivara craft pivara, jer osim toga što proizvodnja ne smije da bude velika i što mora da bude u nezavisnom vlasništvu, važno je i da koristi kvalitetne sastojke i inovativne, originalne recepte.

- Evropljani piju za 8,5 procenata manje piva nego prije krize, a proizvodnja je opala za šest posto od 2008. godine, pokazuju podaci Pivara Evrope, evropskog udruženja proizvođača piva. Ali uprkos padu potrošnje, broj evropskih pivara u proteklih pet godina povećan je za čak 73 posto, dostižući broj od 5.665 malih pivara. Iznenađuje to što su gotovo sve novootvorene pivare mikropogoni sa specijalnim pivima u ponudi. Sličan trend već neko vreme bilježi se i u američkoj pivarskoj industriji. Nove male pivare za svoj dio tržišta bore se s proizvođačima tradicionalnog lager piva, ali ih veliki pivari vide kao osvježenje u industriji. U Velikoj Britaniji, na primjer, broj malih pivara se udvostručio od 2008. godine zahvaljujući poreskom podsticaju i sada ih ima oko 1.500.

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti