Javne nabave: U naredne tri godine uvođenje e-Tenderinga i e-Dodjela

11.08.2016. 13:56 / Izvor: Akta.ba
Javne nabave: U naredne tri godine uvođenje e-Tenderinga i e-Dodjela

U naredne tri godine Agencija za javne nabave BiH razvit će module za dostavljanje ponuda (e-Tendering) i ocjenu ponuda te dodjelu ugovora (e-Dodjele).

Nacrt Strategije razvoja sustava javne nabave BiH  za razdoblje od 2016. – 2020. je urađen, a na njega su svi zainteresirani imali priliku do 5.7.2016. dostavljati sugestije. Nakon što budu ugrađene ići će u proceduru usvajanja.

U nacrtu Strategije se ističe da će Agencija za javne nabave u razdoblju od 2017.-2019. godine fokusirati na poboljšanje sustava javne nabave i i to kroz razvoj novih modula e-Nabave koji se odnose na modul za dostavljanje ponuda (e-Tendering), te modul za ocjenu ponuda i dodjelu ugovora (e-Dodjele).

Napominje se također da su proračunski resursi koji se planiraju za primjenu uvođenja sustava javne nabve  u BiH su izuzetno mali kada se uporede s listom problema koji su se ispriječili na putu potpunog usklađivanja Zakona za javne nabave (ZJN) s direktivama EU, kao i potencijalnim rizicima koji se mogu javiti u praksi.

''Država treba da shvati da je sustav javne nabave od veoma velike važnosti za ekonomiju i da bi ubrzao potencijalno pridruživanje BiH EU. Potencijalno rješenje ovog problema bilo bi izdvajanje više sredstava iz proračuna za Agenciju za javne nabave i Uredu za žalbe kako bi se ubrzali usklađivanje i primjena", navodi se u nacrtu Strategije. 

Osim toga navode da je potrebno donošenje strateškog akcionog plana u kojem će se izložiti najbolje raspoložive opcije za projektiranje i implementaciju e-Tenderinga i e-Dodjela i u kojem će se detaljno opisati svaka faza implementacije, kao i jasno definirati nadležnosti.

Portal javne nabave bi također trebao omogućiti objavu planova nabavki za sve UO-e (planovi na jednom mjestu), objavu obrazaca o provedbi ugovora i eventualnih amandmana na ugovore, poboljšanje pretraživanja i funkcionalniju tehničku podršku korisnicima portala.

Postojeći moduli i oni koji su planirani da budu razvijeni će omogućiti UO-ima da pripremaju i provode postupke javne nabave u kraćem roku i uz niže troškove postupka.

Benefite bi imale i kompanije koje sudjeluju u postupcima javne nabave jer bi imali niže troškove, lakši i jednostavniji pristup tržištu nabavki. Ovo bi trebalo poboljšati transparentnost u postupcima javne nabave i smanjiti koruptivna ponašanja smanjenjem uticaja ljudskog faktora, te poboljšati upotrebu statističkih podataka i pokazatelja kao osnove za analitičku funkciju u javnim nabavama, navodi se u nacrtu Strategije. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti