Ujedinjuju se proizvođači malina

16.09.2016. 08:48 / Izvor: Oslobođenje
Ujedinjuju se proizvođači malina

Za poticaj razvoja ove grane Općina je izdvojila određena sredstva i raspisala javni poziv na koji se prijavilo deset korisnika.

Sa intenzivnim podizanjem malinjaka u općini Mrkonjić-Grad krenuli su prošle godine, što se pokazalo kao veoma dobra investicija pa su i ove godine nastavili sa tom proizvodnjom. Za poticaj razvoja ove grane Općina je izdvojila određena sredstva i raspisala javni poziv na koji se prijavilo deset korisnika koji su podigli zasade malina, svaki po dunum i po.

PREDAVANJE

"Prije nekoliko dana organizovali smo predavanje, pozvali smo goste iz Rudog, općine koja je prepoznatljiva po proizvodnji malina, koji su održali predavanje na tri teme. Ono što nam je bilo posebno interesantno jeste rad poljoprivredne zadruge koja se bavi uzgojem malina i u okviru koje se nalazi hladnjača s obzirom na to da smo ove godine i mi krenuli u realizaciju postojeće poljoprivredne zadruge", kazao nam je Goran Todorović, direktor Agencije za privredni razvoj Mrkonjić-Grad.

Predavanje je održano za poljoprivredne proizvođače koji se bave proizvodnjom malina iz Šipova, Ribnika, Oštre Luke i Mrkonjić-Grada, a tokom predavanja je istaknuto kako je razlog širenja proizvodnje maline u Republici Srpskoj taj što postoji organizovan otkup, cijena je dobra i zato što ministarstvo obezbjeđuje poticaj pa i proizvođači na malim površinama mogu da ostvare značajan prihod.

IZVOZ

"Malina je najinteresantnija na tržištu i otkup je zagarantovan, a cijena je izuzetno dobra. Ove godine je ona bila od 4 do 4,5 KM po kilogramu, što je itekako dobro. Najvjerovatnije će se dio malina koje uzgojimo izvoziti, ali se veliki dio prodaje na domaćem tržištu. Najviše se izveze u Srbiju i u druge zemlje regiona", kazao je Todorović, te dodao kako postoji želja da se uvežu svi proizvođači malina u Republici Srpskoj, kako bi zajedno djelovali na tržištu.

Za nabavku sadnog materijala poljoprivrednicima koji su u ovom programu izdvojeno je 50.000 KM, a poljoprivrednici su dobili po 1.400 sadnica malina, oko 1.200 stubova, sadnice za navodnjavanje i analizu zemljišta. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti