Organska proizvodnja – šansa za domaće povrtlare

15.11.2016. 10:06 / Izvor: Akta.ba
Organska proizvodnja – šansa za domaće povrtlare

Organska proizvodnja povrća, koja je sve popularnija u svijetu, pruža višestruke mogućnosti.

Organska proizvodnja povrća, koja je sve popularnija u svijetu, pruža višestruke mogućnosti, a proizvođači u Republici Srpskoj trebalo bi da se udružuju u zadruge i udruženja da bi lakše dolazili do tržišta zapadne Evrope, rekao je u Mrkonjić Gradu Bojan Kecman, saradnik za ruralni razvoj u resoru za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Kecman, koji je u Mrkonjić Gradu održao predavanje o temi "Plastenička proizvodnja povrća i načini zaštite organskim preparatima", rekao je da bi bilo dobro preporučiti domaćim proizvođačima da se udružuju kako bi omasovili svoju proizvodnju i članstvo.

On je naveo da resorno ministarstvo ovim predavanjima nastoji da edukuje proizvođače i da ih obuči kako mogu da ostvare uštede i izbjegnu primjenu pesticida. "Primijetili smo da veliki broj proizvođača ne zna kakve rizike nosi primjena pesticida u povrtnjacima", rekao je Kecman.

On je podsjetio da Ministarstvo već niz godina obezbjeđuje brojne podsticaje za plasteničku proizvodnju, kako za nabavku plastenika, tako i pri otkupu određenih vrsta povrća.

Direktor opštinske Agencije za privredni razvoj Goran Todorović rekao je da Agencija podsticajnim programima pokušava da utiče na razvoj plasteničke proizvodnje.

"Poljoprivrednicima omogućavamo da besplatno ili sa minimalnim učešćem dobiju plastenike, obezbjeđujemo im rasad, ali i edukativna predavanja kako bi što bolje iskoristili te plastenike", kaže Todorović.

Opština Mrkonjić Grad je kroz Program za podsticaj privrednog razvoja do sada finansirala nabavku 16 plastenika ukupne vrijednosti oko 100.000 KM. Predavanje o plasteničkoj proizvodnji održano je u organizaciji Agencije za privredni razvoj opštine Mrkonjić Grad, u okviru manifestacije Aranđelovdanski vašar, koji je počeo danas i traje do 19. novembra.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti