Održana obuka trenera za upravljanje gubicima u vodovodu

16.10.2017. 10:23 / Izvor: Akta.ba
Održana obuka trenera za upravljanje gubicima u vodovodu

Cilj ovog programa je jačanje kapaciteta za upravljanje neprihodovanom vodom (gubicima) u javnim komunalnim preduzećima (JKP).

Prošle sedmice, u periodu od 9. 10. 2017. godine do 12. 10. 2017. godine u Bihaću u Bosni i Hercegovini održana je obuka trenera za upravljanje neprihodovanom vodom u okviru programa ''Dunavsko partnerstvo za učenje – D-LeaP''.

Cilj ovog programa je jačanje kapaciteta za upravljanje neprihodovanom vodom (gubicima) u javnim komunalnim preduzećima (JKP). Obuka trenera je organizirana od strane tehničkog partnera, firme Resursni centar za vode i okoliš, Una Consulting d.o.o. iz Bihaća (B&H) i Međunarodnog udruženja vodovodnih preduzeća u slivu rijeke Dunav (IAWD). Obuku su održali eksperti firme Una Consulting d.o.o., koji imaju višegodišnje iskustvo u oblasti upravljanja neprihodovanom vodom, odnosno smanjenja gubitaka u vodovodnim sistemima na području jugoistočne Evrope.

Po završetku obuke treneri treba da pomognu nacionalnim tematskim centrima (Hub-ovima) u Albaniji, Kosovu i Bosni i Hercegovini: Udruženje za oblasti voda i zaštite okoliša ''Aquasan mreža u BiH'', Udruženja za vodosnabdijevanje i kanalizaciju Albanije ''SHUKALB'' i Udruženja za vodosnabdijevanje i kanalizaciju Kosova ''SHUKOS'' da implementiraju Program jačanja kapaciteta za upravljanje neprihodovanom vodom u JKP Jugoistočne Evrope. Ukupno 7 predstavnika spomenutih nacionalnih udruženja je učestvovalo na obuci trenera.

Obuka za trenere iz oblasti upravljanja neprihodovanom vodom je provedena na engleskom jeziku i obuhvatila je sljedeće teme: metodologiju i smjernice za provođenje obuka, izrada vodnog bilansa, kartiranje vodovodne mreže u GIS softveru, učinkovito zoniranje (uspostava DMA zona), mjerenje, hidrauličko modeliranje, upravljanje pritiskom u vodovodnoj mreži, kao i aktivnu detekciju curenja (kvarova). Cijela obuka je koncipirana kao interaktivni trening u kombinaciji sa teorijskim predavanjima i praktičnim vježbama uz aktivno učešće svih učesnika obuke. Učesnicima obuke je demonstriran praktičan rad sa opremom za detekciju gubitaka u vodovodnoj mreži, te način korištenja podataka sa mjernih uređaja. Posebna sesija obuke je bila posvećena izradi akcionog plana za upravljanja neprihovodanom vodom u svrhu kratkoročnog i dugoročnog planiranja smanjenja gubitaka u vodovodnim sistemima.

Predstavnica IAWD-a, Violeta Wolff, je također prisustvovala obuci trenera, te izrazila zadovoljstvo organizacijom obuke, sadržajem obuke, radnim materijalima i načinom prenošenja znanja od strane eksperata firme Una Consulting d.o.o.

Opći cilj obuke je bio unaprijediti znanje i vještine učesnika treninga o upravljanju neprihodovanom vodom kroz upotrebu novih pristupa i metodologija u vezi sa najnovijim trendovima upravljanja neprihodovanom vodom sa ciljem izgradnje regionalnih kapaciteta. Uspostavljena je regionalna mreža trenera (Pool of trainers) za upravljanje neprihodovanom vodom, čime se doprinosi efektivnom sektorskom umrežavanju i zajednici znanja, koja fasilitira dobre prakse i razvoj sektora vodnih usluga sa ciljem pronalaženja potrebnih rješenja.

Treneri koje je certificirao tehnički partner D-LeaP programa trebaju pomoći svojim udruženjima komunalnih preduzeća da ojačaju kapacitete svojih članica, javnih komunalnih preduzeća u BiH, Albaniji i Kosovu. Program će se provoditi u trajanju od 6 - 9 mjeseci putem dvodnevnih i jednodnevnih interaktivnih radionica u kombinaciji sa domaćim zadacima putem kojih će se osigurati aktivno učešće predstavnika JKP tokom trajanja programa obuke. JKP koja budu učestvovala u ovom programu jačanja kapaciteta, će imati potpunu podršku predstavnika tematskih centara i tehničkog partnera, firme Una Consulting d.o.o.. U svrhu olakšanog rada, predstavnici Tehničkog partnera, Una Consulting d.o.o., su izradili posebno Tehničko uputstvo za upravljanje neprihodovanom vodom, koje će treneri i predstavnici JKP koristiti u toku provođenja obuke, te u svom daljem radu.

U toku 2018. godine planiran je drugi ciklus obuke za trenere za upravljanje neprihodovanom vodom na kojem se očekuju učešće trenera i iz drugih država jugoistočne Evrope.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti