Inicijativa za objedinjavanje resora voda i okoliša u jedan organ uprave

14.01.2016. 15:57 / Izvor: Akta.ba
Inicijativa za objedinjavanje resora voda i okoliša u jedan organ uprave

Udruženje "Aquasan mreža u BiH" je uz podršku Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK prezentiralo je jučer inicijativu za institucionalnu reorganizaciju u sektorima vodoprivrede (voda) i zaštite okoliša.

Udruženje "Aquasan mreža u BiH" je uz podršku Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona (USK) prezentiralo je jučer inicijativu za institucionalnu reorganizaciju u sektorima vodoprivrede (voda) i zaštite okoliša, kao i prednosti objedinjavanja ova dva sektora za korisnike usluga, odnosno građane Bosne i Hercegovine. Inicijativa je prezentirana tokom radionice organizovane kroz projekat „Jačanje kapaciteta i umrežavanje u oblasti zaštite okoliša“, kojoj je prisustvovalo više od 50 učesnika, odnosno predstavnika jedinica lokalne samouprave sa područja USK-a i njihovih inspekcijskih službi, javnih vodovodnih/komunalnih preduzeća, resornog ministarstva okoliša USK-a, kantonalne inspekcije i nevladinih organizacija, koji su potvrdili važnost potrebe kontinuiranog unapređenja stanja sektora, te posebno međusobne saradnje kroz regionalne projekte i programe.

"Ova inicijativa prvenstveno ima za cilj uspostavljanje efikasne administracije za sektore voda i okoliša, koja je sposobna odgovoriti zahtjevima za članstvom u EU, s jasnom podjelom uloga i odgovornosti u sektoru, te veće mogućnosti transparentnog rada i komunikacije s javnošću", istakao je predsjednik Udruženja "Aquasan mreža u BiH" Sandi Zulić.

Osim pomenute inicijative, tokom radionice su prezentovana najznačajnija  postignuća i relevantne informacije koje tiču provođenja regionalnih projekata i aktivnosti u sektoru voda i okoliša, mogućnosti za apliciranje na regionalne projekte, te pronalazak inovativnih i praktičnih rješenja za izazove u sektoru. Projekti na smanjenju neprihodovane vode, upravljanja imovinom, prikupljanju podataka o otpadu i uvođenju referentnih tačaka su od iznimnog značaja za unapređenje poslovanja i jačanje kadrovskih i institucionalnih kapaciteta relevantnih aktera, posebno javnih vodovodnih i komunalnih preduzeća.

Osman Čaušević, pomoćnik direktora za razvoj i istraživanje JKP „Vodovod i kanalizacija“ Velika Kladuša, je unatoč početnom skepticizmu, izuzetno zadovoljan rezultatima koje je njegovo preduzeće ostvarilo kroz učešće u regionalnim projektima: „Prije 17 mjeseci nismo imali niti metar dokumentovane mreže, a danas imamo oko 400 km vodovodne mreže i oko 3000 potrošača u sistemu. U narednih pola godine očekujem da ćemo završiti preostale obaveze i u potpunosti uspostaviti geografski informacioni sistem vodovodnog preduzeća Velika Kladuše“.

Ovo je takođe bila prilika za sagledavanje trenutne implementacije važećih propisa iz sektora, posebno Zakona o komunalnim djelatnostima USK-a i Zakona o upravljanju otpadom USK-a.

"Zakon o komunalnim djelatnostima USK-a je dobar zakon, i drugi kantoni žele da ga preslikaju, ali još treba poboljšati implementaciju na terenu", rekao je Tahir Nuhić, ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK-a.

Dogovoreni su i naredni koraci koji su usmjereni na povećenja nivoa implementacije propisa, posebno uz podršku kantonalne i općinskih inspekcija, veće uključivanje preduzeća i jedinica lokalne samouprave u regionalne projekte, te korištenje već razvijenih alata za unaprjeđenje poslovanja.

Radionicu je realizovalo Udruženje "Aquasan mreža u BiH" iz sredstava ekoloških naknada Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK-a.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti