Smanjenje neprihodovane vode jedan od najvećih prioriteta JVP

14.07.2015. 08:46 / Izvor: Akta.ba
Smanjenje neprihodovane vode jedan od najvećih prioriteta JVP

Tema radionice izazvala je veliki interes, posebno među predstavnicima javnih vodovodnih i komunalnih preduzeća (JVP/JKP), jedinica lokalne samouprave (JLS), udruženja JVP/JKP i agencija za vode.

U Neumu je 9. jula 2015. godine održana 13. jednodnevna radionica Aquasan mreže u Bosni i Hercegovini. Radionica je okupila preko 50 stručnjaka iz sektora voda i okoliša iz cijele BiH na temu "Smanjenje neprihodovane vode – institucionalno i kadrovsko jačanje kapaciteta u BiH". Tema radionice izazvala je veliki interes, posebno među predstavnicima javnih vodovodnih i komunalnih preduzeća (JVP/JKP), jedinica lokalne samouprave (JLS), udruženja JVP/JKP i agencija za vode.

Radionicu je otvorila Ljuba Goluža, direktorica JP "Komunalno"Neum, koja je istakla da su sva preduzeća suočena sa istim izazovima i problemima u poslovanju, između ostalih i sa problemom neprihodovane vode, ali da je veoma važno da zajednički pokušavaju kroz razmjenu dobrih iskustava i problema doći do rješenja.

Predstavnici Resursnog centra za vode i okoliš „Una Consulting“ i Udruženja "Aquasan mreža u BiH", Sead Badnjević i Samir Alibabić, osvrnuli su se na trenutno stanje u oblasti neprihodovane vode, istaknuvši visok procenat neprihodovane vode u BiH koji iznosi  58% od proizvedene vode. Upravo zbog toga je pokrenut i jedan od značajnijih projekata u regionu, "Projekat smanjenja neprihodovane vode u Jugoistočnoj Europi" a koji se provodi u BiH, Kosovu i Makedoniji uz podršku Njemačke agencije za međunarodnu saradnju (GIZ ORF MMS).

Postoje i dobri primjeri prakse u BiH koje je s prisutnim podijelio Jasmin Mulabdić,  tehnički direktor JP "Vodovod i kanalizacija" Gračanica. Samo upornim radom i kontinuiranim zalaganjem uprave preduzeća, te uz podršku osnivača, moguće je  identificirati i razumjeti problem, te definirati potrebne mjere unapređenja i započeti sa njihovim provođenjem na operativnom nivou. Pojasnio je da je njegovo preduzeće započelo ove aktivnosti još 2004. godine kada je procenat neprihodovane vode bio 58%, dok je danas taj procenat oko 30%. On je dodao, da nam u narednom periodu predstoji doba "pametnih" vodovodnih sistema, te da je važno da se što veći broj JVP/JKP posveti smanjenju neprihodovane vode u svrhu postizanja veće efikasnosti i održivosti poslovanja, kao i pružanju kvalitetnih usluga korisnicima.

Pored iskustava iz BiH, učesnicima su prezentirana i iskustva iz regije. Gerhard Zimmerl, direktor firme SETEC iz Austrije, koji je istaknuo da su uvijek najveći izazovi smanjenje neprihodovane vode skoro uvijek administrativnog ili političkog karaktera. Shodno njegovima iskustvima, neki od prvih koraka koje je potrebno poduzeti jesu uspostava tima za detekciju gubitaka unutar JVP, redovna kontrola pritiska, korištenje kvalitetnih materijala, kontinuiran rad s korisnicima posebno na podizanju svijesti, izrada tarifnog modela itd.

S ciljem što bolje analize trenutnog stanja i odnosa pojedinih zainteresiranih strana organizovan je rad u radnim grupama gdje su svi učesnici detaljno analizirali stanje neprihodovane vode u JVP u BiH i dali određene preporuke i prijedloge za daljnja poboljšanju tog stanja. Posebno je naglašena potreba stalnog obučavanja osoblja, aktivnog uključivanja i podrške JLS, ali i to da incijativu za smanjenje neprihodovane vode uvijek treba imati JVP. Zaključeno je da smanjenje neprihodovane vode može značajno doprinijeti unapređenju poslovanja JVP. Na kraju sastanka dogovoreni su naredni koraci na radu Aquasan mreže u BiH. Na kraju su dogovoreni su naredni koraci na radu Aquasan mreže u BiH.

13. jednodnevna radionica organizovana je od strane Udruženja "Aquasan mreža u BiH" kojeg podržava Ambasada Švicarske u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti