Neophodan sistematičan pristup za smanjenje rizika od katastrofa u BiH

18.10.2014. 21:51 / Izvor: eKapija.ba

13. oktobar se obilježava kao Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa, pa je tim povodom Udruženje Aquasan mreža u BiH organizovalo sastanak na veoma aktuelnu temu.

13. oktobar se obilježava kao Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa, pa je tim povodom Udruženje Aquasan mreža u BiH organizovalo sastanak na veoma aktuelnu temu: „Preventivno djelovanje i smanjenje rizika od katastrofa“. Izuzetno veliki interes za ovu temu potvrđen je sa aktivnim učešćem više od 60 predstavnika svih nivoa vlasti u BiH, odnosno predstavnika relevantnih nadležnih institucija iz oblasti voda i okoliša, te međunarodnih financijskih institucija i donatora. Sastanak je održan 14. oktobra 2014. godine u Zenici.

Svrha sastanka se ogledala u razmatranju trenutnog statusa upravljanja poplavnim rizikom u BiH u kontekstu smanjenja rizika od katastrofa kroz primjenu novih pristupa i metodologija kako u radu nadležnih institucija tako i svih ostalih zainteresiranih strana. Na ovom sastanku su učesnici mogli da razmjene stečena iskustva prikupljena posebno u periodu dešavanja nedavnih katastrofalnih poplava, ali i da intenziviraju saradnju između svih članova Aquasan mreže u BiH, posebno stručnjaka u sektoru voda i zaštite okoliša.

Sastanak Aquasan mreže u BiH je zvanično otvorio Joseph Guntern, direktor za saradnju Ambasade Švicarske u BiH, koji je pohvalio Aquasan mrežu u BiH koja je, prema njegovim riječima, postala referenca za sve općine, ministarstva, agencije i stručnjake u oblasti voda i okoliša, odnosno jedna platforma putem koje se razmjenjuju znanja i iskustva, te unapređuje sektor voda i okoliša u BiH.

"Voda je život, ali ima svoj razorni faktor", napomenuo je Guntern u svom obraćanju, što se moglo i uvidjeti nakon prezentacije katastrofalnih poplava u maju, augustu i septembru 2014. godine. Istakao je da i Švicarska ima problem ne samo sa poplavama nego i popratnim pojavama kao što su klizišta, te da su uspostavili sistematičan pristup rješavanju takvih problema izradom jedinstvenih alata i koncepata koji za cilj imaju prvenstveno preventivno djelovanje. Jedan od takvih alata je učesnicima sastanka prezentirala i međunarodna ekspertica za smanjenje rizika od katastrofa, Naraya Carrasco. Najveću pažnju učesnika izazvala je prezentacija Carrasco o CEDRIG alatu koji predstavlja integralni pristup smanjenju rizika od katastrofa sa adaptacijom na klimatske promjene, i koji za cilj ima poboljšanje kapaciteta otpornosti prirodnih sistema i zajednica te smanjenje negativne aktivnosti. Carrasco je istaknula uspješnu primjenu ovog alata u državama u razvoju poput Bolivije, Perua, Tadžikistana, te država Južne Amerike i Centralne Afrike.

Kroz uvodne prezentacija sa entitetskog, kantonalnog i općinskog nivoa u BiH o stanju prije, tokom i nakon poplavnih događaja, posebno su naglašene potrebe za preventivnim mjerama kao što su dosljedna zabrana gradnje objekata u plavnim područjima, potrebe za pošumljavanjem goleti, čišćenje prirodnih korita, uspostava sistema komunikacije i ranog upozoravanja, dorada ili izrada operativnih planova odbrane od poplava sa ciljem njihove funkcionalne primjene na terenu, izgradnje novih i rekonstrukcije postojećih zaštitnih vodnih objekata itd.

"Nedostaci u održavanju hidrotehničkih objekata, slabosti u komunikaciji i nedostatak kartiranja poplavnih rizika na određenim lokalitetima samo su neki od problema s kojima se susrećemo", istaknuo je gospodin Nenad Đukić iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS u izjavi za medije.

Prema zaključcima sa ovog sastanka, koji su proizašli kroz aktivan rad u grupama, Udruženje Aquasan mreža u BiH će u narednom periodu organizovati trodnevnu radionicu koja će pomoći da se ostvari jedan sistematičan i sveobuhvatan pristup problemu katastrofa u BiH, te da se učesnici radionice educiraju po pitanju primjene novih metodologija za smanjenje rizika od katastrofa, kao i iznalaženja načina kako da se ova problematika svede na lokalni nivo, te da se građani i javnost aktivno uključe u rješavanje ovakvih problema.

Akitvnosti Udruženja Aquasan mreža u BiH financijski podržava Ambasada Švicarske u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti