U TK broj zaposlenih u metalskom sektoru pao na dvije hiljade

16.11.2017. 07:42 / Izvor: Fena
U TK broj zaposlenih u metalskom sektoru pao na dvije hiljade

Matalska industrija bilježi blagi rast. Povećava se broj uposlenih i generalno proizvodnje.

Matalska industrija bilježi blagi rast. Povećava se broj uposlenih i generalno proizvodnje. Preteći te trendove, u Privrednoj komori Federacije BiH očekuju da se i narednih godina, ukoliko se bude tehnološki i kadrovski pratio razvoj metalske industrije, može održati korak s velikim svjetskim proizvođačima.

Na području Tuzlanskog kantona od nekada 10.000 radnika danas je u metalskoj industriji, prema podacima Sindikata, zaposleno oko 2.000 ljudi.

"Privredna društva u metalskom sektoru, a u TK je sve privatizovano, nemaju poticaje da rade, nemaju određene olakšice. Mi možemo samo reći da u TK imamo četiri uspješne firme koje ostvaruju dobre poslovne rezultate. To je CIMOS Gradačac, ima 400 zaposlenih, Alfa -MI Živinice, Unistok Kalesija i Herceg Srebrenik", rekao je predsjednik Sindikata metalaca TK-a Mušan Vildić.

Uz obilježavanje Dana metalaca predstavnici Sindikata i Vlade Federacije obnovili su dogovor o kolektivnom ugovoru potpisanom u ljeto prošle godine. Isti ugovor potpisan je i danas. Na taj način dodatno su definirana sva prava i pitanja iz oblasti radnih odnosa, najniže plaće, uvjeti za rad sindikata, te način rješavanja spornih pitanja.

 Metalski sektor u Federaciji BiH čini oko četvrtinu proizvodnje i trećinu izvoza sa 30.000 zaposlenih.

 
 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti