Na stovarištu "Nove Romanije" čekaju trupce za početak proizvodnje​

12.12.2017. 11:45 / Izvor: SRNA
Na stovarištu 'Nove Romanije' čekaju trupce za početak proizvodnje​

Proizvodnja u zakupljenim pogonima "Nove Romanije" Sokolac nije počela kako je planirao menadžment firme "Hamdo group".

Proizvodnja u zakupljenim pogonima "Nove Romanije" Sokolac nije počela kako je planirao menadžment firme "Hamdo group" jer Javno preduzeće "Šume Republike Srpske" nije dopremilo ugovorenih 2.000 metara kubnih trupaca na stovarište ovog privrednog društva. 

Izvršni direktor za proizvodnju u novoformiranom preduzeću "Hamdo group" Sokolac Petko Vukojičić rekao je Srni da do juče na stovarište preduzeća nije dopremljen nijedan kamion trupaca, iako su plaćeni prije 15 dana.

"Prema ugovoru o isporuci trupaca potisanom 28. novembra između šumskih gazdinstava `Romanija` Sokolac i `Visočnik` Han Pijesak, za novoformiranu firmu `Hamdo group` trebalo je do juče da stigne 2.000 metara kubnih trupaca", kaže Vukojičić.

On tvrdi da je sve spremno za početak proizvodnje u pogonu primarne prerade drveta u zakupljenom drvoprerađivačkom krugu "Nove Romanije", te da katarski investitor trenutno instalira nove sušare vrijedne 300.000 KM.

Vukojičić je istakao da je zakupac, firma "Hamdo group", do sada uplatila više od 510.000 KM po osnovu zaostalih obaveza prema radnicima "Nove Romanije".

"Do sada su u cijelosti isplaćene obaveze prema 26 radnika koji nisu izrazili želju da rade u novoformiranoj firmi. Izmirene su obaveze prema fondu PIO za 74 radnika koja su ranije stekla uslove za penziju, a nisu bila uplaćena dugovanja. Za sve radnike izmireno je 20 odsto iz ličnih dohodaka /plata/, a preostali dio će biti izmiren u naredna tri mjeseca", naglasio je Vukojičić. 

On je dodao da su izmirene obaveze za još četiri radnika "Nove Romanije" koji su sada stekli uslove za odlazak u penziju.

Vukojičić je rekao da je zakupac na ime zaostalog duga za električnu energiju uplatio 45.000 KM i sa novom decembarskom ratom od 15.000 KM u potpunosti će biti izmirene dosadašnje obaveze "Nove Romanije" i zakupca "Hamdo group" prema Elektrodistribuciji Pale.

On je naveo da je do sada prijavljeno 37 radnika i da je sjedište novoformiranog preduzeća "Hamdo group" preneseno iz Sarajeva na Sokolac.

Vukojičić je istakao da je 27 radnika "Nove Romanije" sklopilo ugovor o radu sa zakupcem i da je primljeno 10 novih radnika koji su izrazili želju da rade u tom pogonu, te da je obaveza zakupca da u prvoj godini zaposli do 100 radnika.

On je naglasio da su u toku pregovori za kupovinu opreme za liniju proizvodnje vrata i drvenih ploča koje će se proizvoditi u pogonu bivše Finalne prerade, nakon što ranijem zakupcu istekne ugovor o korištenju.

Prema proizvodnom programu firme "Hamdo group", godišnje će se u krugu "Nove Romanije" prerađivati 45.000 metara kubnih oblovine obezbijeđene iz više šumskih gazdinstava Javnog preduzeća "Šume Republike Srpske".

Proizvodni pogoni Akcionarskog društva prerade drveta "Nova Romanija" su u zakupu na 10 godina, prema ugovoru sa "Hamdo group" koji je potpisan 19. septembra. 

Odnos kapitala u "Novoj Romaniji" je takav da je vlasnik 71 odsto akcija Vlada Republike Srpske, 18 odsto "Šume Republike Srpske", šest odsto fondovi PIO-a, Fond zdravstva i dječije zaštite. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti