50 miliona eura za izgradnju dionice autoputa na koridoru Vc

30.08.2018. 11:21 / Izvor: Fena
50 miliona eura za izgradnju dionice autoputa na koridoru Vc

Radi se o dva važna sporazuma kojima je osigurano gotovo 50 miliona eura za izgradnju dionice autoputa na koridoru Vc od Nemile do Donje Gračanice.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i generalni direktor OPEC-ovog Fonda za međunarodni razvoj (OFID) Suleiman Jasir Al-Herbish potpisali su danas u Sarajevu sporazum o finansiranju izgradnje podionice od Nemile do Donje Gračanice na koridoru Vc.

Također, generalni direktor Al-Harbish i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara potpisali su sporazum o provedbi tog projekta.

Radi se o dva važna sporazuma kojima je osigurano gotovo 50 miliona eura za izgradnju dionice autoputa na koridoru Vc od Nemile do Donje Gračanice.

"Danas smo potpisali dva sporazuma, prvi za komponentu A u vrijednosti 27.150.000 dolara, što je oko 23,3 miliona eura. Vrijednost projekta za komponentu B je 24,3 miliona eura", izjavio je Bevanda nakon potpisivanja.

Projekt se sastoji od izgradnje 17,7 kilometara duge dionice Nemila - Donja Gračanica autoputa na koridoru Vc koja uključuje: 5,7 kilometara duge poddionice Nemila - Vranduk, 5,1 kilometara duge poddionice Vranduk- Ponirak, te 6,9 kilometara duge poddionice Ponirak - Donja Gračanica.

"Suvišno je ponavljati koliko nam je bitna izgradnja autocesta i cestovne infrastrukture i zato su ovakvi sporazumi i projekti od posebnog značaja. Zahvalni smo rukovodstvu OFID-a što je prepoznalo interes i potrebu da se uključe i podrže izgradnju autoceste na koridoru Vc i što smo nakon kraćeg zastoja u periodu usvajanja zakona o trošarinama ponovo nastavili našu saradnju", istakao je Bevanda.     

Al-Harbish je nakon ceremonije potpisivanja istakao da je u i predstavništvu OPEC OFID-a u Beču saradnja sa BiH na dobrom glasu.

"Današnje potpisivanje sporazuma dešava se u sklopu već uspostavljenog okvira saradnje između OFID-a i BiH od 1997. godine. Od tog perioda podržano je 12 projekata u javnom sektoru i uloženo oko 200 miliona dolara u obrazovanje, stambeni fond, poljoprivredu i transport. Međutim, samo je osam posto ovih sredstva uloženo u sektor transporta", rekao je Al-Harbish.

Naglasio je da je OFID opredjeljen za daljnju saradnju sa BiH, te napomenuo da je privilegija učestvovati u njenim razvojnim projektima.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara je izrazio zahvalnost predstavnicima OFID-a što su prepoznali važnost projekta izgradnje ove dionice autoputa na koridoru Vc za BiH, odnosno za FBiH s obzirom da se sredstva implementiraju u tom bh. entitetu.

"Bez kompletne autoceste na koridoru Vc ne možemo očekivati neki veliki razvoj u BiH i to je korak kojem svi težimo, da se uspostave normalne komunikacije u BiH", rekao je Čavara, te izrazio zahvalnost Ministarstvu finansija i trezora BiH što su omogućili da dođe do potpisivanja ovih sporazuma.

Naveo je da su svi zakonski uslovi u FBiH ispunjeni za preuzimanje zaduženja od OFID-a, te da je implementator projekta JP Autoceste FBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti