BIOS pustio u rad probnu proizvodnju sistema za navodnjavanje

02.06.2014. 09:58 / Izvor: magazinplus.eu

Osnivač poljoprivredne zadruge BIOS Visoko mr.sci. Nermin Kadrić kaže da je u toku probni rad koji vrlo uspješno funksioniše i da su prvi metri crijeva sistema za navodnjavanje već su izašli iz proizvodnje.

Ovih dana u “BIOS”-u se radi probna proizvodnja sistema za navodnjavanje. Proizvodno postrojenje je smješteno u novom prostoru Opšte poljoprivredne-proizvodno-prometno-uslužne zadruga BIOS, u bivšoj kasarni OS BiH u Vratnici.

Radi se aktivnosti koju su najavili prošle godine i proteklih sedam dana krenula je sa realizacijom.

Osnivač poljoprivredne zadruge BIOS Visoko mr.sci. Nermin Kadrić kaže da je u toku probni rad koji vrlo uspješno funksioniše i da su prvi metri crijeva sistema za navodnjavanje već su izašli iz proizvodnje.

Iako se u probnom radu radilo sa uvoznim materijalom, trenutno je u toku isprobavanje domaćih materijala koji su reciklirani u BiH. Radi se o recikliranom materijalu nastalom od plastičnog otpada od kojih se uglavnom radi proizvodnja ovih sistema za navodnjavanje.

"I tu smo jako zadovoljani, jer su se pokazali jako kvalitetnim i dobrim i jeftiniji su od uvoznih materijala za nekih 10-12%", ističe Kadrić.

Inače, linija može proizvesti 35 metara u minuti tih sistema, odnosno za 24 sata oko 40 km sistema za navodnjavanje tj. kapajućih crijeva, a poželjno je da postrojenje radi neprekidno.

"Ako uzmemo broj dana u godini, možemo reći da je to jako dobar kapacitet postrojenja i već sada mogu reći da ćemo dobrim dijelom biti prisutni na bh. tržištu i zemljama okruženja", dodaje on.

Inače, kada prozivodnja krene punim kapacitetom bit će održana i svečana cerenomija predstavljanja ovog postrojenja i cjelokupnih rezultata zadruge Bios koja je pokazala kako se može neperspektivna i zarasla vojna lokacija staviti u funukciju koja sada doprinosi, zapošljava i ostvaruje novu vrijednost.

O projektu proizvodnje sistema novodnjavanje u video materijalu za magazinplus.eu govori osnivač poljoprivredne zadruge “BIOS” Visoko mr.sci. Nermin Kadrić.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti