Caritas BK u BiH i dalje radi na prikupljanu pomoći za ugrožene poplavama

21.05.2014. 09:05 / Izvor: eKapija.ba
Caritas BK u BiH i dalje radi na prikupljanu pomoći za ugrožene poplavama

Caritas BK BiH je dostavio i kombi pomoći u naselje Balatun, Bijeljina, a u Zenici su distribuirani isušivači za sanaciju objekata pogođenih poplavama, priopćili su iz Caritasa.

Volonteri i djelatnici Caritasa u cijeloj BiH i dalje rade na prikupljanu i distribuiranju pomoći na podneblja u našoj zemlji koja su ugrožena poplavama. Mreža Caritasa u BiH prikupljenu pomoć iz cijele Bosne i Hercegovine usmjerava na mjesta najveće potrebe, navodi se iz Caritasa Biskupske konferencije u BiH.

U jučerašnjim akcijama mreže Caritasa u BiH pomoć je stigla do Posavine i Središnje Bosne. Caritas Vrhbosanske Nadbiskupije distribuirao je tri kombija hrane u Doboj, Caritas BK BiH donirao je i dostavio medicinski materijal u Orašje, te kamion pomoći u Brčko, selo Krepšić, u koje je dostavljen i medicinski materijal u vrijednosti 2.000,00 KM, koje su prikupili djelatnici Švicarske agencije za saradnju i razvoj (SDC) putem Caritasa Švicarske, predstavništva u Sarajevu.

Oružane snage BiH distribuirale su dva kamiona i kombi pomoći na područje Posavine, Odžak i Orašje. Distribuirana pomoć je prikupljena u župnim zajednicama s područja Hercegovine (Caritas Mostar) i iz Sarajeva (Caritas BK BiH).

U sklopu akcije mreže Caritasa u BiH žitelji župe Brajković su prikupili i dostavili pomoć za Živinice, u koje su dostavljeni i dva kombija pomoći iz Sarajeva (Caritas BK BiH). U sklopu iste akcije danas su i žitelji župe Rama Šćit prikupili i dostavili pomoć u Domaljevac, a župa Međugorje u Orašje.

Caritas BK BiH je dostavio i kombi pomoći u naselje Balatun, Bijeljina, a u Zenici su distribuirani isušivači za sanaciju objekata pogođenih poplavama. Akciji mreže Caritasa u BIH pridružile su se i Caritasi i organizacije iz Hrvatske. Tako su na područje Banja Luke stigla dva kombija pomoći preko Studentskog Vala Pomoći iz Zagreba, a dubrovački Caritas poslao je šleper pomoći za Tolisu.

U saopćenju se navodi da Caritas Biskupske konferencije u BiH se zahvaljuje svim volonterima, građanima cijele BiH, organizacijama, udrugama, župama i župnicima, organizacijama Caritas koji su udruženim snagama pokazali ljudskost, veličinu, ali i solidarnost za sve one kojima je pomoć najpotrebitija.

- Nadamo se da motivacije za solidarno djelovanje neće nedostajati i u narednim danima te da građani BiH neće posustati dok se posljedice poplava ne saniraju. Mi se nećemo umoriti čineći dobro - navodi se u saopćenju.

Za sve one koji žele doprinijeti akciji saniranja posljedica mogu to učiniti pozivom na brojeve BH TELECOMA 090 292 064 (donirate 3 KM), i na broj 092 890 892 HT ERONET (donirate 2 KM), ili svoju donaciju mogu uplatiti na žiro račun koji je otvoren za pomoć sugrađanima na poplavljenim područjima:

UniCredit banka d.d. Alipašina 45 a 71 000 Sarajevo KM: 338 690 221 206 2902 Za uplate iz inozemnstva: EUR: 338 690 481 206 3318 IBAN: BA39 338 690 481 206 3318 SWIFT CODE: UNCRBA 22

Također, mreža Caritasa u BiH i dalje prikuplja humanitarnu pomoć, te poziva sve građane koji su u mogućnosti da dostave hranu, lijekove, odjeću i obuću, i higijenske potrepštine na punktove: Caritas Vrhbosanske Nadbiskupije Sarajevo, Direkcija Sarajevo, Nikole Šopa 50a BiH - 71 210 Ilidža; Caritas biskupija Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan Zagrebačka 5A, BiH - 88000 Mostar; Caritas biskupije Banja Luka, Kralja Petra I. Karađorđevća 125, BiH - 78000 Banja Luka ili u bilo koju od župnih zajednica na području BiH, saopćeno je iz Caritasa Biskupske konferencije u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti