Certifikate za održavanje dobilo pet firmi: Briga o zgradama odsad samo u rukama upravitelja

02.02.2009. 15:46 / Izvor: Večernji List
Certifikate za održavanje dobilo pet firmi: Briga o zgradama odsad samo u rukama upravitelja

Ministarstvo građevinarstva i prostornog uređenja Hercegovačko-neretvanskog kantona otpočelo je s uručivanjem certifikata firmama upraviteljima zgrada na području HNK-a.

Prvi certifikati već su dodijeljeni na području općine Konjic (dvije firme iz Sarajeva i jedna iz Konjica), a poznata su i imena firmi koje će posao upravitelja obavljati na području grada Mostara. Certifikate su dobila preduzeća: ZT Tehnozaštita d.o.o. Mostar, Amitea d.o.o. Mostar, Euro-invest d.o.o. Mostar, Tempo Vranica d.d. Mostar i Contec d.o.o. Mostar.

"Navedene firme zadovoljile su sve uvjete natječaja. Do sada smo certifikate dodijelili trima firmama, a ostale će ih dobiti uskoro. Građani će preko predstavnika stanara, sukladno Zakonu o održavanju zajedničkih dijelova i uređaja zgrade, uskoro imati mogućnost izbora jedne od ovih pet firmi", rekla je Milenka Martinović iz Ministarstva građevinarstva HNK-a. Kad se dodjela certifikata u cijelosti završi, Grad Mostar će uputiti javni poziv građanima da izaberu jednu od ponuđenih firmi upravitelja.

Uz upravitelja, uskoro će svaka stambena zgrada dobiti i kućni red kojim će biti propisano ponašanje stanara i zabranjeno svako narušavanje štete i izgleda zgrade. Cijeli posao s upraviteljima na području HNK-a trebao bi biti završen do kraja 2009. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti