Domaći farmaceuti upozorili: Petina lijekova bez kontrole!

30.11.2007. 14:21 / Izvor: Slobodna Dalmacija

Domaći farmaceutski stručnjaci procijenili su kako se na bh. tržištu trenutačno prodaje 20 % lijekova koji uopće nisu prošli legalnu kontrolu kvalitete. O ovom problemu raspravljalo se i u Farmaceutskoj komori Kantona Sarajevo.

Priča o nelegalnom uvozu lijekova počela je nedavno, kada je otkriveno da je farmaceutska kompanija "Bayer" d.o.o. Sarajevo uvezla je ilegalno dvije serije aspirina protect 100, kao preventivu za sprječavanje srčanog i moždanog udara. Kako se u međuvremenu kompanija Bayer oglasila da su uvezeni aspirini bili namijenjeni makedonskom i turskom tržištu, Ministarstvo zdravstva F BiH je naredilo provođenje nadzora nad veledrogerijama i apotekama u Federaciji.

Tek tada je ustanovljeno kako se u domaćim veledrogerijama prodaju i drugi lijekovi koji su uvezeni na crno. U tom kontekstu, domaći farmaceuti upozorili su građane BiH kako bi im zdravlje moglo doći u opasnost jer je kvaliteta ilegalno uvezenih lijekova sumnjiva, a pojedini su čisti falsifikati. Međutim, najveći problem predstavlja činjenica da većina njih nije prošla legalnu kontrolu.

Kako brojka od 20 % ilegalno uvezenih lijekova na domaćem tržištu nije mala, problem nelegalnog uvoza jedino se može riješiti povećanjem broja farmaceutskih inspektora i pojačanom kontrolom veledrogerija, kojih u BiH ima oko stotinjak. Kako trenutačno u državi funkcioniraju samo dva farmaceutska inspektora, i to po jedan u entitetima, postaje jasno zašto je moguće nelegalno uvoziti serije lijekova u BiH.

Većina farmaceuta se slaže kako se sve ovo događa zbog toga što BiH nema još uvijek usvojen zakon o lijekovima na državnoj razini. Valja podsjetiti na činjenicu da su pojedinci iz nekih političkih krugova bili žestoki protivnici donošenja ovakvog zakona, te iz tog razloga zakon nikad nije ni usvojen. No, saznanja govore kako će zakon o lijekovima uskoro nametnuti visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti