Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Džindić: Dobili smo informacije o RMU Banovići koje nam nisu bile poznate

Džindić je istakao da je bivša uprava u posljednjih mjesec dana sklopila ugovore za nabavku trakastog transportera i odlagača za odlaganje otkrivke, u vrijednosti 4,6 miliona KM.

27.05.2020. 16:20 / Izvor: Fena

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić izjavio je danas u Sarajevu nakon sastanka s novim v.d. direktora RMU Banovići Fadilom Kudumovićem da je saznao neke informacije koje do sada nisu bile poznate o tom rudniku.

"RMU Banovići ima 2.884 radnika i od ukupnog godišnjeg prihoda rudnika, koji je oko 150 miliona KM, 58 posto bude iskorišteno za plaće te smo dogovorili da ćemo voditi računa o nivou plaća", rekao je Džindić.

Dodao je da ostali materijalni troškovi rudnika čine oko 20 posto od godišnjeg prihoda, te će i ta stavka biti pažljivo analizirana kako bi ostvarili određene uštede.

Džindić je istakao da je bivša uprava u posljednjih mjesec dana sklopila ugovore za nabavku trakastog transportera i odlagača za odlaganje otkrivke, u vrijednosti 4,6 miliona KM.

Pojasnio je da su obje mašine namijenjene za površinski kop Turija, te da će biti analizirano jesu li te nabavke neophodne za kontinuiran i siguran rad RMU Banovići.

"Uprava nas je obavijestila da imaju određenih problema s finansiranjem tekućeg poslovanja i spomenutih nabavki, te ćemo naredne sedmice održati radni sastanak s predstavnicima banaka da pomognemo da RMU Banovići dobije određena kreditna zaduženja.", naveo je Džindić.

Najavio je da je dogovoreno da za 15 dana bude održan novi sastanak u RMU Banovići nakon ćega će predstaviti mjere za održavanje 2.884 radna mjesta i eventualne nove projekte poput izgradnje TE Banovići.

Džindić je upozorio da uprava rudnika najavljene otkaze mora dijeliti u skladu sa zakonom i voditi računa da ne bude politički motivisanih otkaza.

 

 

 

Vršilac dužnosti generalnog direktora RMU Banovići Fadil Kudumović izjavio je nakon sastanka da su resornom ministru predstavili pravo stanje u tom rudniku.

"Prethodna uprava provela je 16 godina na tim pozicijama i pretpostavljali smo da nisu sve informacije stizale do resornog ministarstva, što je danas i potvrđeno.", rekao je Kudumović.

Pojasnio je da su ministru predočili i određene ugovore u vrijednosti oko 20 miliona KM koje je prethodna uprava sklopila sedam dana prije smjene, bez da su osigurana sredstva za njihovu realizaciju.

"Tražili smo od ministra da nam pomogne da putem banaka uspijemo realizovati te ugovore.", istakao je Kudumović.

Naveo je da je za normalno funkcionisanje RMU Banovići trenutno potrebno oko 20 miliona KM, te da im je ministar obećao punu podršku i novi sastanak za 15 dana u Banovićima.

 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti