FIPA: Uprkos krizi nije došlo do smanjenja inozemnih ulaganja - U 2008. godini u BiH uloženo 701 mil. EUR

03.06.2009. 15:59 / Izvor: Fena
FIPA: Uprkos krizi nije došlo do smanjenja inozemnih ulaganja - U 2008. godini u BiH uloženo 701 mil. EUR

Zamjenica direktora Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) Blaženka Mišković kazala je, 03. juna 2009. godine Tuzli, da su inozemna ulaganja u BiH od 159 miliona eura, koliko su iznosila 2000. godine, porasla na 701 milion eura u prošloj godini.

Po njenim riječima, u ovoj godini, u kojoj su izraženi učinci ekonomske krize, nije došlo do smanjenja inozemnih ulaganja u našoj zemlji.

Mišković je to kazala tokom susreta s predstavnicima Vlade i općina Tuzlanskog kantona, Univerziteta u Tuzli, Agencije za privatizaciju, Privredne i Obrtničke komore, NERDA-e i Turističke zajednice kantona.

Cilj susreta bio je uspostavljanje neposrednih kontakata i čvršće saradnje između FIPA-e i svih relevantnih subjekata koji u TK rade na privlačenju inozemnog kapitala, neophodnog za razvoj BiH.

Tom prilikom zatražena je i pomoć FIPA-e u otklanjanju barijera koje vrlo često odbijaju strane investitore, a što se uglavnom odnosi na pojedina loša zakonska rješenja i komplicirane procedure za realizaciju investicija.

Tokom susreta prezentirane su informacije o modalitetima suradnje s FIPA-om u vezi s promocijom investicijskih projekata i pronalaženjem strateških inozemnih partnera.

Također, istaknuto je da FIPA pruža potporu postojećim i potencijalnim investitorima od prvog kontakta do realizacije investicije te da značajne napore ulaže u unapređenje poslovnog okruženja.

Ta se potpora u najvećoj mjeri odnosi na faze pripreme projekata i njihovu promociju kod potencijalnih ulagača, ali i prilikom provjere kredibiliteta investitora.

Tako je u toku konkurs Fonda za podršku stranim investitorima koji je na inicijativu FIPA-e osnovalo Vijeće ministara BiH. Riječ je o Fondu od 1 milion eura iz kojeg se dodjeljuju bespovratna sredstva potpore za inozemne investitore.

Učesnici sastanka naglasili su da očekuju još značajniju potporu FIPA-e u promociji turističkih i privrednih potencijala Tuzlanskog kantona.

Također, istaknuto je da bi ova agencija, čije je sjedište trenutno u Sarajevu, a ima urede u Mostaru i Banjoj Luci, trebala otvoriti i ured u najmnogoljudnijem i industrijski najrazvijenijem Tuzlanskom kantonu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti