FUCZ je trebala osigurati transparentnost javnih nabavki: Da li je i osigurala?

13.05.2020. 12:48 / Izvor: Akta.ba
FUCZ je trebala osigurati transparentnost javnih nabavki: Da li je i osigurala?

Pozivanje na primjenu izuzeća od Zakona o javnim nabavkama nikako ne može biti opravdano.

Federalna uprava civilne zaštite je u svom Izvještaju o postupcima nabavki koji je dostavljen Federalnom parlamentu navela kako su sve nabavke provedene primjenom izuzeća od Zakona o javnim nabavkama, pravdajući da je to u skladu sa član 10. stav (1) tačka b) Zakona.

Projektni istraživač u Transparency International u BiH, Damjan Ožegović kaže kako se nabavke ne mogu tek tako provoditi primjenom izuzeća od Zakona, jer se i u nepredviđenim okolnostima mora osigurati transparentnost postupka i ispoštovati određena zakonska procedura.

"U situacijama krajnje hitnosti prouzrokovane događajima nepredvidivim za ugovorni organ, poput trenutne pandemije, kada se ne mogu ispoštovati utvrđeni minimalni rokovi redovnih postupaka zakonom je predviđena mogućnost primjene pregovaračkog postupka kojima se nabavke potrebnih roba, radova ili usluga ubrzavaju. U toku ovog postupka javni organi pregovaraju sa jednim ili više ponuđača, provjeravaju kvalifikovanost istih, ustupaju im određenu dokumentaciju i pregovaraju o cijenama, a o svemu se sastavlja zapisnik koji se javno objavljuje, a u slučaju više ponuda mora se osigurati i javno otvaranje", navodi Ožegović.

Pojašnjava kako pozivanje na primjenu izuzeća od Zakona o javnim nabavkama nikako ne može biti opravdano, jer su na ovaj način predviđene isključivo nabavke čije izvršenje zahtijeva posebne mjere sigurnosti i koje je se moraju nabaviti istog momenta čim se ukaže potreba, odnosno u nekoliko minuta ili časova od nastanka opasnosti za ljudske živote, zdravlje i sl.

"„Federalna uprava civilne zaštite u Izvještaju navodi kako su nekoliko puta za redom u vremenskim razmacima od po nekoliko dana nabavljali iste robe, te je jasno da je bilo dovoljno vremena za primjenu postupaka predviđenih Zakonom, a u krajnjem slučaju pregovaračkih postupaka", kaže Ožegović.

Podsjeća da je Agencija za javne nabavke je izdala nekoliko saopštenja, a prvo odmah po proglašenju vanredne situacije, kojim je pojašnjavala primjenu postupaka predviđenim zakonom i apelovala na ugovorne organe da se ponašaju u skladu sa tržišnim okolnostima i da ne zloupotrebljavaju aktuelnu situaciju.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti