Gračanica u projektu Niskougljični i inkluzivni razvoj lokalnih zajednica u BiH

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Gračanica u projektu Niskougljični i inkluzivni razvoj lokalnih zajednica u BiH

12.06.2020. 08:08 / Izvor: Akta.ba

Centar za ekologiju i energiju je u kooperaciji sa Fondacijom Heinrich Böll usaglasio aktivnosti projekta "Niskougljični i inkluzivni razvoj lokalnih zajednica u BiH" koji će realizovati u 2020. godini. Tim povodom jučer je gradonačelnik Gračanice Nusret Helić održao sastanak sastanak sa Amirom Kunto, stručnom saradnicom Centra za ekologiju i energiju i ekspertima sa Fakulteta elektrotehnike, Univerziteta u Tuzli prof.dr.sc. Mirzom Kušljugić i mr.sc. Damirom Kapidžić.

Sastanku su prisustvovali saradnici koji će biti dio tima za realizaciju budućeg projekta

Prijedlog je bio da se i Gračanica uključi u projekat zajedno sa općinama Tešanj, Teslić i Lopare iz razloga što Gračanica ima iskustva od ranije kada je u pitanju energetska efikasnost i velike potencijale.

Primarna ciljna grupa su javna komunalna preduzeća, mala i srednja preduzeća te građani.

Gradonačelnik je prihvatio učešće jer želi da se Gračanica modernizuje, bude dio navedenog projekta, odnosno procesa dekarbonizacije koji se planira realizovati povećanjem energetske efikasnosti (EE) i udjela obnovljivih izvora energije (OIE), odnosno smanjenja korištenja fosilnih goriva.  Za to postoje kapaciteti, zaključeno je.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti