Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Gračanica u projektu Niskougljični i inkluzivni razvoj lokalnih zajednica u BiH

12.06.2020. 08:08 / Izvor: Akta.ba

Centar za ekologiju i energiju je u kooperaciji sa Fondacijom Heinrich Böll usaglasio aktivnosti projekta "Niskougljični i inkluzivni razvoj lokalnih zajednica u BiH" koji će realizovati u 2020. godini. Tim povodom jučer je gradonačelnik Gračanice Nusret Helić održao sastanak sastanak sa Amirom Kunto, stručnom saradnicom Centra za ekologiju i energiju i ekspertima sa Fakulteta elektrotehnike, Univerziteta u Tuzli prof.dr.sc. Mirzom Kušljugić i mr.sc. Damirom Kapidžić.

Sastanku su prisustvovali saradnici koji će biti dio tima za realizaciju budućeg projekta

Prijedlog je bio da se i Gračanica uključi u projekat zajedno sa općinama Tešanj, Teslić i Lopare iz razloga što Gračanica ima iskustva od ranije kada je u pitanju energetska efikasnost i velike potencijale.

Primarna ciljna grupa su javna komunalna preduzeća, mala i srednja preduzeća te građani.

Gradonačelnik je prihvatio učešće jer želi da se Gračanica modernizuje, bude dio navedenog projekta, odnosno procesa dekarbonizacije koji se planira realizovati povećanjem energetske efikasnosti (EE) i udjela obnovljivih izvora energije (OIE), odnosno smanjenja korištenja fosilnih goriva.  Za to postoje kapaciteti, zaključeno je.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti