Granoff planira otvaranje tekstilne akademije

03.11.2015. 13:58 / Izvor: Akta.ba
Granoff planira otvaranje tekstilne akademije
OTVORI GALERIJU

Modna kuća Granoff prošle godine otvorila je kompleks u kojem su smješteni njihovi uredi i proizvodni pogoni u Vogošći. Načelnika Hadžibajrića dočekali su osnivač i vlasnik Granoffa Hamo Granov i njegov sin Emir Granov.

Načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić posjetio je kompaniju Granoff.

Modna kuća Granoff prošle godine otvorila je kompleks u kojem su smješteni njihovi uredi i proizvodni pogoni u Vogošći. Načelnika Hadžibajrića dočekali su osnivač i vlasnik Granoffa Hamo Granov i njegov sin Emir Granov.

"Naša priča počela je 1988. godine, a sve je krenulo od Mitexa, na stadionu Koševo", ispričao je Hamo Granov. "Moj sin Emir bio je profesionalni fudbalski igrač, a onda je u 26. godini odlučio da prekine karijeru i posveti se porodičnom poslu. Zahvaljujući njemu i toj odluci, za dvanaest godina izgradili smo prepoznatljiv brend u ovom dijelu Evrope, a i šire", priča Hamo. Pojašnjava da su u cilju razvoja proizvodnje prvo otvorili veliku fabriku u Goraždu, a potom i u Stocu. Međutim, fabrika u Stocu je zatvorena, a izgrađen veliki proizvodni kompleks u Vogošći, koji je prošle godine počeo sa radom. "Granoff se razvio u reprezentativan i međunarodno zaštićen brend", kaže Hamo Granov.

U sklopu ove grupacije su Granoff, Mitex, Zlatna nit, Azzaro i Sakoms, a u Bosni i Hercegovini imaju ukupno 80 prodavnica. Govoreći o uposlenicima, iz Granoffa ističu jednu veoma važnu i neobičnu pojavu u današnje vrijeme, a to je da uvijek zapošljavaju nove radnike i njihov konkurs za zapošljavanje je konstantno otvoren. "Mi uvijek imamo otvoren poziv za one koji žele da rade, a osim toga nudimo i mogućnost prekvalifikacije i doškolovanja za sve koji žele raditi u ovoj struci", ističe Emir Granov. Plate uposlenika u ovoj kompaniji su redovne i na sedmičnoj osnovi.

Načelnik Hadžibajrić je nakon upoznavanja sa historijatom kompanije, obišao i proizvodne pogone gdje su mu predstavljene najnovije i najsavremenije tehnologije po kojima rade. Cijeli kompleks izgrađen je savremeno i po međunarodnim standardima, te su i uslovi u kojima uposlenici rade na veoma visokom nivou. Prema riječima vlasnika kompanije, imaju jednu od vodećih fabrika košulja u svijetu. "Ovdje imamo usavršenu tehnologiju za proizvodnju muških odijevnih predmeta, a radimo sa najboljim svjetskim dobavljačima", kazao je Emir Granov.

On je pojasnio da fabrika u Goraždu prozvodi tešku konfekciju (kaputi, odijela, muške pantalone), dok se u Vogošći proizvodi lagana i dio teške konfekcije. Načelniku je predstavljena i najnovija mašina koja kroji tkanine, a koja u prosjeku može da skroji 60-70 košulja, odjednom. Njena vrijednost je oko 300.000 eura. Inače, u Granoff proizvodnim pogonima proizvede se i do 600 košulja dnevno.

 

Granoff odijela osvajaju svijet

Odijela i ostala konfekcija proizvedena u Granoffu plasirana je velikim dijelom i na strana tržišta. Proizvode izvoze u Australiju, Argentinu, Maleziju, Švedsku, pa čak i u Kinu. Njihova odijela osvojila su i mnoge poznate ličnosti, kako iz BiH i regiona, tako i šire. Prepoznatljivi Granoff brend tako nose i Dino Merlin, Hari Mata Hari, Zdravko Čolić, Halid Bešlić, Enis Bešlagić, bh nogometni i rukometni reprezentativci, ali i brojni političari. Granoff je izradio odijelo i za sultana Malezije, te bivšeg malezijskog premijera Muhameda Mahatira.

Trenutno rade kolekciju za fudbalski klub Hanover iz Njemačke, u njihovoj prepoznatljivoj zelenoj boji i s brojem 69. Upitan o planovima za budućnost, Emir Granov ističe da žele zadržati postojeći trend. "Želimo pratiti i obnavljati proizvodnu tehnologiju, upošljavati i otvarati nova radna mjesta", dodaje Hamo Granov, ističući da imaju u planu nešto potpuno novo na ovom području.

"Želja nam je da u narednih nekoliko godina otvorimo akademiju, odnosno tekstilno-tehnološki univerzitet", zaključio je on.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti