Haradinaj za bezuslovni dijalog i uslovno ukidanje taksi

Vijesti / REGIJA

Haradinaj za bezuslovni dijalog i uslovno ukidanje taksi

13.02.2019. 08:31 / Izvor: Fena

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj priznao je da su SAD, odnosno američki ambasador Filip Kosnet, ponovo jutros zatražili ukidanje taksi na robu iz Srbije i BiH, te ponovio da nema sankcija koje bi Prištinu na to mogle natjerati bez priznanja nezavisnog Kosova od Beograda.

Haradinaj je ranije danas objavio na svom fejsbuku da je, kako je naveo, bio na redovnom radnom sastanku sa ambasadorom Kosnetom ne pominjući ni riječju ponovljeni zahtjev SAD-a za ukidanje taksi, prenio je Tanjug.

Na konferenciji za novinare, nakon sjednice vlade, Haradinaj je potvrdio ponovni zahtjev SAD-a za ukidanje taksi, te ponovio da se to neće dogoditi bez prethodno postignutog sporazuma o priznanju kosovske nezavisnosti od Beograda.

Prištinski Zeri je prenio da je Haradinaj rekao da “nema tih sankcija koje bi mogle prisiliti Kosovo da ukine takse nametnute na srpske proizvode”.

"Uvjeravam vas da takse mogu ostati beskonačno, vječno, dok se ne riješi problem Kosova i Srbije. Nema tih sankcija koje nas mogu prisiliti da ih ukinemo, bilo od nacionalnih ili drugih organizacija", rekao je Haradinaj.

Ocijenio je da je ponovljeni poziv SAD za suspenziju taksi, koji mu je iznio danas ambasador Kosnet, "jasna pozicija Stejt departmenta, koju oni sugerišu da bi se otvorio put nastavku dijaloga".

"To je jasan stav Amerike. Takođe smo razgovarali o drugim temama", izjavio je Haradinaj nakon sjednice vlade.

Ponovio je da je stav Prištine jasan.

"Naša pozicija je jasna. Ja takođe želim da takse budu ukinute, ne samo suspendovane, ali je to vezano za priznavanje", naveo je i dodao da smatra da je dijalog sa Beogradom započet ranije i nastavak tog procesa, kaže, ne treba da bude ničim uslovljen.

Takse su po njemu nešto drugo i njegov uslov za njihovo ukidanje je "postizanje sporazuma o priznanju Srbije i Kosova".

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti