Hastor umjesto da Elku digne na noge, vratio ranijem vlasniku

25.09.2017. 14:26 / Izvor: Poslovni dnevnik
Hastor umjesto da Elku digne na noge, vratio ranijem vlasniku

U godinu u kojoj slavi 90 godina rada, zagrebački proizvođač kablova Elka ušla je s novim vlasnikom, bosanskim poduzetnikom Nijazom Hastorom.

Poduzetnik iz BiH kupio je većinski udjel u zagrebačkoj tvornici kablova, najavljivao i nove kupce, novac za obrtni kapital... Ostvario nije ništa.

U godinu u kojoj slavi 90 godina rada, zagrebački proizvođač kablova Elka ušla je s novim vlasnikom, bosanskim poduzetnikom Nijazom Hastorom, a izlazi - sa starim Miljenkom Hacekom.

Za Hastora, koji je tvrtku trebao financijski ojačati i staviti na noge, ulazak u Elku na koncu se pokazao velikim zalogajem, jer se ovih dana, saznaje Poslovni dnevnik, povukao i vratio tvrtku ranijem vlasniku Haceku, koji je zadržao manji udjel u Elki.

Većinski je paket taj varaždinski poduzetnik Hastoru prepustio prije nepunih godinu dana, a ovakva transakcija ekspresnog vlasničkog ulaska i povlačenja vraćanjem udjela na prethodno stanje u Hrvatskoj se ne pamti.

Ponovno iste brige

Hastor je svoj poslovni uspon izgradio na proizvodnji za automobilsku industriju za velike proizvođače, a prvi ulazak u kabelsku industriju imao je netom prije Elke, preuzimanjem u stečajnom postupku Tvornice kablova Tomislav u BiH. Njegova tvrtka Pastor, kako je u vrijeme ulaska u Elku najavljivano, trebala je tvrtki osigurati financijsku injekciju i reprogram kreditnih obveza. Restrukturiranje koje se predviđalo provesti u šest mjeseci nažalost nije realizirano. Da su se vlasnici razdužili, potvrdio nam je predsjednik uprave Elke Ruđer Friganović.

"Ulaskom Preventa očekivano prije svega sveobuhvatno financijsko restrukturiranje društva, koje bi nam donijelo nova sredstva za obrtni kapital i za neophodne investicije. Osim toga novi vlasnik je nagovještavao i sinergiju sa drugim svojim brojnim djelatnostima, te nove proizvodne programe i kupce. Kako se ništa od navedenoga u proteklih godinu dana nije ostvarilo to je između suvlasnika odlučeno da će se stvari vratiti na početne pozicije", odgovorio je Friganović na naš upit o vlasničkim promjenama.

Što se utjecaja na poslovanje tvrtke tiče, on kaže kako one nemaju većeg traga, no izostanak provođenja on vidi kao izgubljeno vrijeme. "Žao mi je izgubljenih gotovo godinu dana, u kojima smo trebali provesti restrukturiranje", kaže Friganović.

Stari/novi većinski vlasnik Hacek nakon povlačenja Hastora ponovno se tako suočava s traženjem modela za rješavanje financijskog restrukturiranja Elke. Prije dolaska Hastora, inače, priželjkivalo se, inače, da u Elku uđe neki od većih europskih proizvođača kablova. 

Izvoze 90% proizvodnje

Što se poslovanja Elke tiče, poznato je da se lani suočila s neizvjesnim iščekivanjem odluke o više od 400 milijuna kuna velikim poslom za HEP, za koji se natjecala u partnerstvu s još nekoliko domaćih proizvođača, a od kojeg je HEP na koncu odustao. Dok je Hastor bio vlasnik i na međunarodnom tržištu došlo je do pada potražnje, zbog čega je lani, prema podacima Poslovna.hr, Elka smanjila broj zaposlenih sa 268 na 206.

Stanje se u drugoj polovici ove godine na međunarodnom tržištu poboljšalo pa i u Elki raste zaposlenost i povećava se broj zaposlenih, a očekuju da se realizira oko 45 milijuna eura izvoza u Njemačku, Austriju, Veliku Britaniju i Italiju, a što je oko 90 posto njihove proizvodnje. U tijeku je i ponovljeni natječaj za HEP, na kojem Elka opet konkurira jer bi taj posao omogućio čvršću poziciju u traženju rješenja za restrukturiranje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti