Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Huseinagić: ZDK će revakcinisati građane koji su prvu dozu dobili u inostranstvu

30.07.2021. 13:23 / Izvor: Fena

Zeničkodobojski kanton će naredne sedmice početi masovniju vakcinaciju stanovništva tog kantona, a priliku da obave revakcinaciju dobiće i svi oni koji su prvu dozu vakcine primili u drugim zemljama,najavio je direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) i član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva ZDK Senad Huseinagić.

"I dalje su prioritet starije osobe, ali počet ćemo s vakcinacijom i mlađih osoba. Nemamo tačnu evidenciju koliko je naših građana dobilo jednu ili obje vakcine u inostranstvu, najviše u Srbiji, ali računamo da se radi o brojci oko 5.000. Neke su firme, poput ‘ArcelorMittala’ Zenica, organizirale i prijevoz za svoje radnike koji su se vakcinisali u Srbiji. Svi su oni dobili poziv da se prijave u svoje domove zdravlja te da se evidentiraju, ali nemamo podatak koliko ih se i prijavilo. Sada će i oni dobiti priliku da revakcinaciju obave u našem kantonu i u svojim domovima zdravlja", ističe Huseinagić.

Vlada ZDK usvojila je ove sedmice i izmijenjeni Plan vakcinisanja ZDK-a, a početkom sedmice stiglo je i 20.000 vakcina, koje su i distribuirane domovima zdravlja.

"To je do sada i najveća količina vakcina koju smo dobili. Dobili smo i određene količine Pfizera, za revakcinaciju, AstraZenece i Sinofarma. Do sada smo s obje doze vakcinisali više od 15.000, a 25.000 naših građana dobilo je barem jednu dozu vakcine. Očekujemo da ćemo do kraja augusta dobiti još oko 100.000 doza vakcina pa je vrlo važno da se građani odazovu i prime vakcinu", kaže Huseinagić.

ZDK je, što predviđa i izmijenjeni Plan vakcinacije Fedracije Bosne i Hercegovine, već obavio vakcinaciju novinara, policije te počeo vakcinaciju prosvjetnih radnika. Računa se da će do početka nove školske godine biti vakcinisani svi prosvjetni radnici, koji žele primiti vakcinu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti