Inspektori kreću u akciju: Najveća poslijeratna kontrola banaka - Direktor banke može biti kažnjen čak sa 1.000 KM po ugovoru

22.05.2009. 10:54 / Izvor: Dnevni Avaz
Inspektori kreću u akciju: Najveća poslijeratna kontrola banaka - Direktor banke može biti kažnjen čak sa 1.000 KM po ugovoru

Desetine inspektora krajem naredne sedmice započet će najveću poslijeratnu kontrolu banaka na području cijele BiH, prenosi "Avaz".

Dogovoreno je to na trosatnom sastanku koji su 21. maja 2009. godine u Jajcu održali direktori uprava za inspekcijske poslove FBiH i RS Ibrahim Tirak i Slavko Subotić. Kako je precizirano, akcija bi trebala trajati 30 dana.

Kontrola će, kako je pojasnio Tirak, biti pokrenuta zbog činjenice da većina banaka u BiH i dalje odbija smanjiti kamate na kredite, koje su lihvarski povećavale proteklih nekoliko mjeseci, pod izgovorom svjetske ekonomske krize.

"Mi se više nećemo s bankama prepisivati i ubjeđivati. Dobio sam odgovor 21 banke na upit ombudsmena za zaštitu potrošača Dragan Doke i, da budem iskren, sve mi to djeluje po onoj narodnoj "okruglo pa na ćoše". Ti odgovori ustvari ništa ne govore. Stoga smo dogovorili da odlučno krenemo u akciju kontrole. Već imamo više od stotinu prijava, a vjerovatno ćemo ih još dobivati. Cilj nam je da banke natjeramo da smanje kamate i svoje poslovanje usklade sa Zakonom o zaštiti potrošača BiH", kaže Tirak.

On je ponovo pozvao bh. građane da prijave svako nezakonito povećanje kamata.

Inspektori će direktno ulaziti u banke i kontrolirati ugovore o kreditiranju, u slučajevima gdje su banke nezakonito povećavale kamate i doslovno pljačkale građane. Predmet kontrola prije svega će biti tzv. potrošački ugovori.

Prema pouzdanim informacijama, u fokusu inspektora posebno će biti UniCredit, Raiffeisen, Intesa Sanpaolo i Hypo Alpe Adria banka.

"Dio banaka uistinu nije povećavao kamate, ali sve mogu biti predmet kontrole ako dobijemo prijave. Fokus će, svakako, biti tri do četiri banke koje su najviše podizale kamate. Ako budu utvrđene nepravilnosti, banke će zasvaki ugovor o kreditima platiti kaznu od 5.000 KM. Direktor banke, također, može biti kažnjen sa po 1.000 KM za svaki takav ugovor", rekao je Tirak.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti