Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Ispunjavanje obaveza iz Ugovora o uspostavljanju Energetske zajednice

Ugovor o upostavi Energetske zajednice je potpisan 25. oktobra 2005., a na snagu stupio 1. jula 2006. godine.

09.01.2020. 13:44 / Izvor: Akta.ba

Vlada FBiH je usvojila informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o ispunjavanju obaveza Bosne i Hercegovine iz Ugovora o uspostavljanju Energetske zajednice i provedbi u Federaciji BiH, s prijedlogom prioritetnih ciljeva, koja će poslužit  kao radni materijal za održavanje tematske sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, zakazane za 14.1.2020. godine.

Ugovor o upostavi Energetske zajednice je potpisan 25. oktobra 2005., a na snagu stupio 1. jula 2006. godine. Na ovaj način su se ugovorne strane iz regije obavezale da između sebe uspostave zajedničko tržište električne energije i gasa koje će funkcionisati po standardima tržišta energije EU, s kojim će se integrisati.

Jednoglasnom odlukom Ministarskog vijeća Energetske zajednice od 24. oktobra 2013. godine, Ugovor, koji je prvobitno zaključen na period od deset godina, produžen je za dodatnih deset godina, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti