Izvozićemo meso i mlijeko u Rusiju?

30.10.2015. 09:36 / Izvor: SRNA
Izvozićemo meso i mlijeko u Rusiju?

​Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je jučer da je BiH u pregovorima sa ruskom stranom i da je maksimalno angažovana na izvozu proizvoda animalnog porijekla u Rusiju.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je jučer da je BiH u pregovorima sa ruskom stranom i da je maksimalno angažovana na izvozu proizvoda animalnog porijekla u Rusiju.

"U fazi smo ispitivanja i nekih proceduralnih pitanja. Da bismo mogli da izvozimo proizvode animalnog porijekla u Rusiju neophodno je da nadležno rusko tijelo, nadležna inspekcija dođe i primi objekte za izvoz u BiH, kako za meso, gdje postoji veliki interes, posebno iz Republike Srpske, tako i za mlijeko", izjavio je Šarović novinarima.

Prema njegovim riječima, postoje obećanje da bi do kraja godine inspekcija ruskog nadležnog tijela mogla da dođe u BiH i provjeri ispunjenost uslova prema standardima Rusije.

"Ukoliko se to desi, mogli bismo da očekujemo da više proizvoda animalnog porijekla, uključujući mlijeko i mliječne proizvode može da se izvozi u Rusiju, i to kopnenim putem s obzirom na to da sada nisu potrebne bilo kakve dozvole za provoz ovih proizvoda kroz zemlje EU, u ovom slučaju Rumuniju i Bugarsku", pojasnio je Šarović.

Kad je riječ o izvozu mlijeka i mliječnih proizvoda u zemlje EU, Šarović je naveo da su, od četiri mljekare iz BiH koje su ispunile uslove za to, dvije već počele da izvoze.

"Prva je na tržište Hrvatske, Slovenije i nekih drugih zemalja EU izašla Mljekara Livno sa livanjskim sirom i nekim svojim drugim proizvodima i njeni kontingenti u kontinuitetu idu svih proteklih sedmica", istakao je Šarović.

On je saopštio da se za izvoz u Hrvatsku, Sloveniju i neke druge zemlje EU sprema bihaćka mljekara "Megle" koja prvi kontingent sa potpuno novom modifikovanom ambalažom priprema za 12. novembar.

Prema njegovim riječima, ostale mljekare su u fazi osvajanja tržišta, od kojih dvije čekaju sertifikaciju, odnosno dobijanje evropskog izvoznog broja, a to su "Puđa" iz Livna i "Pađeni" iz Bileće.

"Inspekcija Kancelarije za veterinarstvo BiH bila je prije 15-20 dana u ovoj mljekari i uočeni su određeni nedostaci. Kompanija otklanja te nedostatke i uvjeren sam da će i oni za nekoliko sedmica biti spremni za izvoz na tržište EU", naglasio je Šarović.

On je istakao da nije lako zauzeti ponovo neka stara tržišta kao što su tržišta Hrvatske i Slovenije, ali i da se produkcija u BiH smanjila.

"U Hrvatsku smo prije izvozili gotovo 40 miliona kilograma mlijeka i mliječnih proizvoda. To sada ni izdaleka nije taj nivo. Bili bismo zadovoljni ukoliko bi mljekare iz BiH u prvoj fazi, u 2016. godini mogle da izvoze desetak miliona litara", naveo je Šarović.

On je rekao da je smanjen i uvoz mlijeka u BiH. "Uvozili smo prije tri godine iz susjednih zemalja više od 30 miliona litara, a sada uvozimo samo desetak miliona", pojasnio je Šarović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti