Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

JKP Komrad i Eko Život: Nova akcija za život u boji prirode

24.06.2014. 14:59 / Izvor: eKapija.ba

Ovlašteni bh. operater sistema za postupanje ambalažom i ambalažnim otpadom „Eko život“ iz Tuzle i JKP Komrad Bihać prošle sedmice potpisali su ugovor o poslovnoj suradnji, nakon kojeg je startala i nova konkretna akcija - postavljanje zelenog otoka u krugu novootvorenog Tržnog centra Bingo u Bihaću.

Akcija je realizovana 20. juna, a obuhvatila je postavljanje kontejera za selektivno prikupljanje i odlaganje otpada. 

U zavisnosti od vrste otpada odnosno ambalaže koja se odlaže postavljaju se četiri kontejnera u četiri različite boje (zelena, crve, žuta i plava). Zelena - za staklo, plava - za papir i karton, žuta – za plastiku i crvena boja kontejnera - za metal i višeslojni materijal.

"Ovim projektom otpočelo je uspostavljanje zelenih otoka na području općine Bihać. Tzv. zeleni otok postavljen je u krugu novootvorenog TC Bingo u Bihaću, s naznakom da se dozvoljava i stanovnicima u neposrednoj blizini da selektivno odvojeni otpad iz domaćinstava odlažu u ove kontejnere", pojašnjava Lidija Tomić, direktorica 'Eko života'.

U sklopu ugovora o saradnji koji je potpisan sa 'Eko životom', JKP Komrad je podržao projekat postavljanja zelenog otoga i također će aktivno sudjelovati pri odvoženju selektivno prikupljenog otpada.

Manifestacija otvaranja postavljenog zelenog otoka održana je uz podršku i suradnju obdaništa UNA LOGEN, ekološki osvještenog obdaništa iz Bihaća, izvođenjem recitacija i plesne koreografije mališana te takmičenjem na temu ekologije, sa ciljem razvijanje i jačanje ekološke svijesti.

Nakon ovog projekta 'Eko život' nastavlja sa svojim daljim aktivnostima na uspostavljanju zelenih otoka širom BiH, a za petak, 27. juna, ponovo organizuje akciju čišćenja korita rijeka u Tuzli, koja je nedavno zbog kiše morala biti odgođena. 

"Pozivaju se svi obveznici da se uključe u sistem upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom, a svi zainteresovani volonteri koji žele biti dio naših ekoloških akcija, da nam se priključe", poručuje iz 'Eko života'.

 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti