Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Još tri dana za prigovore po javnim pozivima za finansiranje pripadajućih poreza i doprinosa u FBiH

16.06.2021. 14:48 / Izvor: Akta.ba

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo podsjeća poslovne subjekte koji imaju pravo na prigovor na liste odbijenih prijava poslovnih subjekata po javnim pozivima za finansiranje pripadajućih poreza i doprinosa na minimalnu mjesečnu neto plaću (u FBiH), za period trajanja zabrane obavljanja djelatnosti u mjesecu martu i aprilu 2021. godine, te za finansiranje cijele ili dijela minimalne mjesečne neto plaće (u FBiH) za pripadajuće mjesece, da je rok za prigovore otvoren još tri dana, a kako bi na vrijeme podnijeli eventualne prigovore.

"Po ovim javnim pozivima Ministarstvo je zaprimilo ukupno 6.120 prijava, od čega je 480 prijava bilo nevažećih zbog neuredne i nepotpune dokumentacije ili neblagovremene prijave na javne pozive", saopćeno je.

Shodno tome, ukupno je obrađeno 5.640 predmeta, od čega 4.550 za finansiranje plaća za mjesece mart i april, od čega je odobreno 3.588, a odbijeno 962, te 1.090 predmeta za pripadajuće poreze i doprinose, od čega je prihvaćeno 794, a odbijeno 296 predmeta.

"Najčešći razlozi zbog kojih su prijave označene kao nevažeće, odnosno kao nepotpune i neuredne su prijave bez potpisa ili ovjere pečatom, bez ID broja, transakcijskog računa, višestruke prijave, prijave u ime poslovnih jedinica, a ne matičnog sjedišta, prijave bez propisanog obrasca za prijavu, te one koje su podnesene nakon isteka roka predviđenog za podnošenje prijava", objasnio je ministar privrede Adnan Delić, te dodao i da su najčešći razlozi odbijanja prijava bili nerasknjiženi MIP 1023 obrasci, nepriložena Rješenja za paušalne obveznike, neizmireni doprinosi i porezi, djelatnosti bez prava učešća na javnim pozivima, te nedovoljan pad prometa za mart i april.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti