Kompanija LUK na ZEPS-u: Dokazani promotor korištenja obnovljivih izvora energije

05.10.2012. 13:24 / Izvor: eKapija.ba
Kompanija LUK na ZEPS-u: Dokazani promotor korištenja obnovljivih izvora energije

Kompanija LUK, kao dokazani promotor korištenja obnovljivih izvora energije, te energetske efikasnosti, podražala je Konferenciju "Energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije – Od teorije do prakse", koja se održava u sklopu Poslovnog sajma ZEPS 2012, a u organizaciji Centra za ekonomski tehnološki i okolinski razvoj (CETEOR) i Poslovnog sistema RMK Zenica te pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva okoliša i turizma i Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

Sa temom "Implementacija sistema baziranih na: kotlovima na biomasu, solarnim kolektorima i toplotnim pumpama" široj javnosti su prezentirati praktični slučajevi primjene i to upravo sa teritorije BiH, što ukazuje na sve veći trend korištenja obnovljivih izvora energije i kod nas.

"Kao rezultat naših napora koje usmjeravamo ka promociji obnovljivih izvora energije (OIE) i energetske efikasnosti (EE), povećan je broj "ekološki osvještenih" kupaca koji dolaze u naše centre, što potvrđuju i prodajni pokazatelji uređaja i sistema iz domena OIE. Tako, npr, već danas imamo 40% veću prodaju kotlova na pellet u odnosu na cijelu prošlu godinu. Toplotne pumpe se još uvijek, na žalost, instaliraju sporadično, ali smo i pored toga uspjeli ove godine realizirati nekoliko značajnih projekata na ovom polju", zaključak je Amela Kopića, dipl.ing.maš, koji obnaša funkciju Voditelja LUK projektnog tima.

On naglašava kako najbolje rezultete pokazuju solarni kolektori.

"Ove godine je zabilježen rast prodaje solarnih sistema od nevjerovatnih 97%. Zavidni rezultati su postignuti i u saradnji sa našim ključnim principalom, kompanijom Vaillant, koja svesrdno potpomaže edukaciju javnosti, te prodajnim olakšicama ove moderne sisteme čini dostupnim i građanima BiH", dodaje Kopić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti