Konzum potpisao Tarifni kolektivni ugovor sa Sindikatom radnika trgovine BiH - Djelotvoran pristup ekonomsko-socijalnom razvoju u BiH

15.10.2009. 17:23 / Izvor: communis
Konzum potpisao Tarifni kolektivni ugovor sa Sindikatom radnika trgovine BiH - Djelotvoran pristup ekonomsko-socijalnom razvoju u BiH

U prostorijama Uprave Konzuma d.o.o. Sarajevo, 15. oktobra 2009. godine je potpisan novi tarifni ugovor koji predstavlja sastavni dio Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavca i zaposlenika u Konzumu d.o.o. Sarajevo, a koji je zaključen u julu 2008. godine.

Novi tarifni ugovor potpisali su Mersiha Beširović, predsjednica Sindikata radnika trgovine Bosne i Hercegovine, Ismir Brkić, direktor Konzum d.o.o. Sarajevo te Izeta Nurkić, glavni sindikalni povjerenik Sindikalne podružnice Konzuma.

Tarifnim kolektivnim ugovorom i ove godine osigurani su visoki standardi radničkih prava zaposlenika Konzuma, koja se odnose na regulisanje najniže neto plate, visine stimulativnog dijela plate, visine toplog obroka, naknade za podmirenje troškova godišnjeg odmora, nagrade i dr.

Povodom potpisivanja ovog ugovora, predsjednica Sindikata radnika trgovine Bosne i Hercegovine Mersiha Beširović je kazala da ovaj tarifni ugovor za Sindikat trgovine BiH podrazumijeva sigurnost radnog mjesta za njihovo članstvo koje je osnovni prioritet ali i spremnost menadžmenta na konstruktivan dijalog i saradnju te u tom smislu on za njih predstavlja okvir i praksu zajedničkog djelovanja socijalnih partnera kao djelotvornog pristupa ekonomsko-socijalnom razvoju u BiH uopšte.

Direktor Društva Ismir Brkić, ovom prilikom je napomenuo da se Konzum uprkos aktualnoj ekonomskoj situaciji u Bosni i Hercegovini, navedenim ugovorom i dalje obavezao garantirati kvalitetna radnička prava za svojih 2.400 zaposlenika.

Konzum, uz to što je lider na tržištu, ujedno je i jedini od velikih trgovačkih lanaca koji je potpisao kolektivni ugovor sa Sindikatom radnika trgovine Bosne i Hercegovine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti