KS: Usvajanje budžeta, ili štrajk državnih službenika

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

KS: Usvajanje budžeta, ili štrajk državnih službenika

14.01.2020. 08:17 / Izvor: BHRT

Kanton Sarajevo od 26. decembra je u finansijskom vakuumu, ističe ministar finansija, nakon što je istekao rok za usvajanje dvije najbitnije odluke za kanton, rebalans budžeta za 2019. i usvajanje budžeta za 2020. godinu, javlja BHRT.

Iz kantonalnog Sindikata državnih službenika i namještenika donijeli su odluku o pripremi štrajka upozorenja ako ne bude usvojena odluka o privremenom finansiranju 14 hiljada ljudi koji se direktno finansiraju iz Budžeta Kantona Sarajevo moglo bi ostati bez plaća, tvrdi predstavnik sindikata budžetskih korisnika.

Ovakav scenario mogao bi se desiti ukoliko na narednoj sjednici Skupštine Kantona, 16. januara ne bude usvojena odluka o privremenom finansiranju. 

Iz sindikata odlučni, ukoliko se situacija ne riješi, stupaju u štrajk upozorenja, a najavljuju i tužbe.

"Nećemo mi dozvoliti da to olako prođe, mi smo najavili dovesti pred Kanton sve ljude zaposlene, sve nezaposlene i da blokiramo, da vide da imamo snagu kao dio građanskih snaga koji brinu o svojim ljudima. Nećemo sjediti i čekati šta će nam neka politika dati, mi ćemo je uzeti sami", kaže Faruk Bešlić, Koordinacija sindikata budžetskih korisnika.

Skupština Kantona Sarajevo, najdalje do kraja januara, trebala bi usvojiti odluku o privremenom finansiranju kako bi se omogućilo funkcionisanje Kantona Sarajevo, tvdi ministar finansija.

"Mi smo trenutno u jednom vakumu, niti imamo budžet niti imamo odluku o privremenom finansiranju, mi sada imamo jedino mogućnost da servisiramo naše kredite. Ministarstvo finansija može pustiti na plaćanje, odnosno da plaća rate kredita koji su preuzeti ranije, sve ostale obaveze dok se neusvoji odluka o privremenom finansiranju nismo u stanju finansirati do daljnjeg", kaže Amel Kovačević, ministar finansija KS.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti