Kunovac: Probijanje tunela Karaula veliki uspjeh firme Entea i bh. građana

05.02.2015. 10:16 / Izvor: eKapija.ba
Kunovac: Probijanje tunela Karaula veliki uspjeh firme Entea i bh. građana

Ponovo dokazali da domaće kompanije mogu biti kvalitetan partner i najvećim stranim kompanijama. Na gradilištu angažovano između 80 i 120 radnika. Stručan i iskusan kadar i kvalitetna oprema...

Tunel Karaula od velikog je značaja za cijelu državu, s obzirom da će umnogome doprinijeti skraćenju puta između Tuzle i Sarajeva, omogućiti brži, lakši i sigurniji protok ljudi i roba, te na taj način još čvršće povezati i približiti dva najveća privredna centra u BiH, izjavio je za Poslovni portal eKapija.ba direktor firme Entea, koja je podizvođač radova na Tunelu Karaula, Enes Kunovac.

Kazao je da izgradnjom tunela vozači praktično više neće imati poteškoća u savladavanju prevoja Karaula, koji se nalazi na 910 metara nadmorske visine.

Dodao će da će se kroz tunel izvršiti i energetsko povezivanje općina Kladanj i Olovo.

Stečene reference

"Početne faze rada predstavljale su izazov, tokom rada potvrdile su se naše mogućnosti, a sam čin proboja tunela 'Karaula' veliki je uspjeh, kako za kolektiv društva Entea, tako i za sve bh. građane. Uspjeli smo ponovo dokazati da domaće kompanije mogu biti kvalitetan partner i najvećim stranim kompanijama i da smo sposobni odgovoriti svim postavljenim zadacima, ma kako teški oni bili", izjavio je Kunovac.

Podsjetio je da društvo Entea, između ostalih aktivnosti u skorijoj prošlosti, karakterišu izvođenje radova na izgradnji hidrotehničkog tunela Mesići 2014, jedinog hidrotehničkog i energetskog projekta u BiH tokom 2014. godine, a da je 2015. obilježena probijanjem i daljnjim aktivnostima na tunelu Karaula, trenutno jedinom tunelu u izgradnji na prostorima BiH.  

"Do sada stečene reference, stručan i iskusan kadar, te kvalitetna oprema, čine nas jednom od vodećih BH kompanija iz oblasti građevinarstva, a naročito iz oblasti tunelogradnje", podcrtao je Kunovac.

Promjenjiva geologija

Govoreći o problemima sa kojima su se radnici susretali prilikom probijanja tunela, Kunovac je naveo promjenljivu geologiju, raspucali masiv i visoki stepen procjednih voda koje karakterišu ovo područje.

"To nam je prouzrokovalo brojne otežane okolnosti i neujednačenu dinamiku radova. Zbog svega navedenog, konstantno smo bili prisiljeni vršiti dodatno osiguranje stjenske mase podgradom sa primarnom oblogom, te svakodnevno prilagođavati metodologiju i tehnologiju izvođenja radova", objasnio je Kunovac.

Dodao je da je do sada na iskopu, probijanju i osiguranju tunela utrošeno približno 120 tona remenata, 4.500 komada raznih sidara, 25.000 kubika torkret betona, 130 tona armature i da je iskopano i izvezeno oko 70.000 kubika materijala u zbijenom stanju.

Kunovac je rekao da Entea u ovom trenutku zapošljava više od 200 radnika, sa stalnom tendencijom ka otvaranju novih radnih mjesta. 

"Za potrebe gradilišta Karaula angažovano je između 80 i 120 radnika", kazao je Kunovac.

Savremena austrijska metoda

Prema njegovim riječima, proboj tunela Karaula vršen je savremenom austrijskom tunelskom metodom - NATM.

"Ova metoda podrazumijeva da se nakon svakog koraka u iskopu tunela postavlja primarna podgrada, koja uključuje ugradnju armiranih lukova, kao i sidara, nakon čega se postavlja mlazni beton. Radovi su se odvijali sukcesivno sa obje strane tunela (ulazni portal u općini Kladanj, te izlazni portal u općini Olovo), 24 sata dnevno, sedam dana u sedmici, a izvedeni su sopstvenim kapacitetima, angažovanjem domaće bosanskohercegovačke radne snage i upotrebom iskustva stečenog na do sada uspješno realiziranim projektima", precizirao je Kunovac.

Govoreći o drugim projektima, Kunovac je spomenuo da je Entea trenutno angažovana na izgradnji mini hidroelektrane (MHE) Medna na rijeci Sani.

"Projekat obuhvata radove izgradnje pristupnih puteva sa mostom i branom, vodozahvata sa taložnicom, hidrotehničkog tunela dužine 2.470 metara, te mašinske zgrade. Sve navedene radove Entea izvodi sa vlastitim kapacitetima i stručno osposobljenim kadrovima i uz upotrebu savremene mehanizacije", rekao je Kunovac.

K.S.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti