Vijesti

LINK: Usvojite strategiju razvoja malih i srednjih poduzeća

01.12.2008. 09:38 / Izvor: eKapija.ba

Parafiranjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Bosne i Hercegovine i Europske unije preuzete su obaveze vezane uz razvoj malog i srednjeg poduzetništva. Jedna od primarnih zadaća u tom smislu jest i usvajanje Strategije razvoja malih i srednjih poduzeća na razini BiH. U Republici Srpskoj taj tip strategije već je usvojen, a u Federacije BiH još nije, stoji u otvorenome pismu Udruženja za poduzetništvo i posao (LiNK) čelnicima najviših institucija vlasti u BiH i FBiH te delegaciji Europske komisije u BiH i Uredu visokoga predstavnika

Strategija razvoja malog i srednjeg poduzetništva na državnoj i federalnoj razini trenutno je u ladici i još nije ugledala svijetlo dana, iako je prošla proceduru radnih tijela i usuglašavanja. Zbog toga LiNK poziva predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti da ubrzaju postupak oko upućivanja te Strategije u proceduru i usvajanje kako bi mogla biti i operativna.

Treba znati, da dok se ne usvoji jedan takav strateški dokument, novac predpristupnih fondova Europske unije od 480 milijuna maraka u Bruxellesu odobrenih za razvoj malog i srednjeg poduzetništva u BiH nedostupan je našim poduzetnicima. Koliko su ta sredstva značajna za naše gospodarstvo nepotrebno je i govoriti, posebno ako se uzme u obzir činjenica najavljene recesije koja će doći i u BiH.

Prigodom potpisivanja ugovora o stabilizaciji i pridruživanju s EU-om, naša se zemlja obavezala i na druge odredbe kada su u pitanju mala i srednja poduzeća. Tu se prvenstveno misli na donošenje, usvajanje i formiranje sljedećih institucija:

a) donošenje Strategije razvoja malih i srednjih poduzeća u BiH;

b) usvajanje Zakona o malim i srednjim poduzećima u BiH;

c) formiranje Vijeća za razvoj malih i srednjih poduzeća pri Vijeću ministara BiH;

d) formiranje Agencije za razvoj malih i srednjih poduzeća BiH;

e) formiranje Fonda za razvoj malih i srednjih poduzeća BiH.

U Republici Srpskoj već je organizirana Agencija za razvoj malih i srednjih poduzeća, a u Federaciji BiH i državi BiH to još nije učinjeno. Nadalje, kada je u pitanju razvojni fond za mala i srednja poduzeća on bi se mogao osnovati uz već postojeću Razvojnu banku Federacije BiH ili neke druge komplementarne institucije. Ministarstvo razvoja poduzetništva i obrta Federacije BiH, primjerice, uskoro će formirati agenciju za razvoj malog i srednjeg poduzetništva FBiH.

Kada je u pitanju Zakon o malim i srednjim poduzećima, treba kazati da Vijeće ministara BiH ima urađen prijedlog tog zakona ali je još u ladicama i potrebno ga je žurno uputiti u parlamentarnu proceduru. Vjerujemo da na osnovi tog zakona može doći bolje vrijeme za mala i srednja poduzeća jer će se sustavno pristupiti ovoj problematici i njezinu uređenju po načelima struke, a ne politike.

Na kraju, LiNK poziva sve odgovorne institucije vlasti da ubrzaju izvršavanje preuzetih obveza i omoguće malom i srednjem poduzetništvu da se uklope u sustav i postanu jedan respektabilan stup ukupnog gospodarstva Bosne i Hercegovine.

Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK Mostar predlaže da se održi jedan zajednički sastanak zainteresiranih strana među kojima bi bili predstavnici udruženja poslodavaca, poduzetnika i nevladinih udruženja koja se zanimaju za ovu problematiku i predstavnika resornog ministarstva te Vijeća ministara BiH, predstavnike vlasti i već formiranih tijela na razini Republike Srpske i Federacije BiH te onih koji se bave malim i srednjim poduzetništvom", stoji u LiNK-ovu otvorenom pismu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti