Ljekari osumnjičeni za nezakonitosti: Samo smo pomagali bolesnim građanima

07.03.2014. 15:00 / Izvor: Fena
Ljekari osumnjičeni za nezakonitosti: Samo smo pomagali bolesnim građanima

Udruženje porodičnih ljekara danas je demantiralo "paušalne, kvazianalitičke, jednostrane izjave i uvrede" čelnika Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) Kantona Sarajevo.

Udruženje porodičnih ljekara jučer je  demantiralo "paušalne, kvazianalitičke, jednostrane izjave i uvrede" čelnika Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) Kantona Sarajevo koji se navode u saopćenju Komisije koju je formirao ZZO.

"Razlog ovako velikog broja propisanih recepata 16. januara je zaštita pacijenata da ne bi ostali bez lijekova zbog nelogične i ničim izazvane promjene bijelog bar koda u roza bar kod na receptu, odlukom ZZO KS-a. Svi ti recepti su osigurali  neophodnu terapiju našim pacijentima za taj mjesec i time je premošten problem koji je napravio ZZO", navodi se u saopćenju.

Također dodaju da se u ovom slučaju ne radi o korupciji, nego o pomoći bolesnim građanima.

"Uvijek smo za ispitivanje korupcije u svim segmentima društva i sami pozivamo nadležne agencije da ispitaju moguću korupciju u zdravstvu, počevši od nas kao i od ZZO Kantona Sarajevo", objasnili su.

Udruženje porodičnih ljekara je odlučno u namjeri da zaštiti dignitet ljekara i bori se svim sredstvima za njihova prava koja su ugrožena upravo ovakvim i sličnim istupima. Poručuju da su angažovali i advokatski tim. 

Naglašavaju da i porodični ljekari Kantona Sarajevo svakodnevno pregledaju šest do sedam hiljada pacijenta, što je na godišnjem nivou 2,5 miliona pregleda.

"Spašavamo živote, ublažavamo bol i patnju i suosjećamo s našim pacijentima. Naš glavni zadatak je bio i bit će, bez obzira na postojanje Zavoda zdravstvenog osiguranja i njihovih direktora, briga za naše pacijente, očuvanje njihovog zdravlja, prevencija nastanka i kontrola postojeće bolesti", objašnjeno je u saopćenju.

Porodični ljekari uvijek su na raspolaganju građanima, bez obzira na pritiske i ograničenja iz ZZO Kantona Sarajevo, saopćeno je iz Udruženja porodičnih ljekara.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti