Ljepote Ramskog jezera za treću životnu dob: Na Šćitu počela gradnja staračkog doma

05.05.2011. 13:46 / Izvor: eKapija.ba
Ljepote Ramskog jezera za treću životnu dob: Na Šćitu počela gradnja staračkog doma

Na lokalitetu poluotoka Šćit na Ramskom jezeru počela je izgradnja Doma za starije i nemoćne osobe "Rama", koji će budućim stanovnicima osigurati ljepši i mirniji život. Dom će se prostirati na 2957 metara kvadratnih, sa kapacitetom od 80 ležaja, od toga 30 dvokrevetnih soba i 20 jednokrevetnih, sa svim ostalim popratnim sadržajima.

Ante Tomić, v.d. direktor Doma, potvrdio je da se na ideji izgradnje jednog doma za starije i nemoćne osobe u općini Prozor-Rama radi već nekoliko godina. Partnera za projekat našli su Humanitarnoj organizaciji "Kuća mira" Franjevačkog samostana Rama-Šćit.

"Dom se gradi na poluotoku Šćit što će samom Domu dati dodanu vrijednost prirodnog okruženja i ljepšeg pejzaža. Upravo smo u idejnom zadatku tražili da se budući Dom dobro uklopi u samo okruženje, kako se ne bi narušilo ništa od prirode. Prošle godine izradili smo svu projektnu dokumentaciju, raspisali javni natječaj za zemljane radove na objektu Doma i izvođenje betonskih radova do kote poda suterena", istakao je Tomić.

Natječaj je dobila domaća firma Ometala d.o.o., a visina radova iznosila je 143.870,81 KM. Krajem trećeg mjeseca ove godine raspisan je novi javni natječaj. Trenutno je u toku žalbeni rok te u idućih nekoliko dana bit će poznat izvođača radova za ostatak građevinskih poslova, a oni predviđaju pokrivanje Doma.

"Kolika će biti vrijednost radova znati ćemo nakon što se odabere najpovoljniji izvođač radova. Važno je napomenuti kako postoji veliki interes kod domaćih firmi za ovaj objekt i da se na ovaj natječaj javilo osam firmi", potvrdio je Tomić za eKapiju.

Vlasničke udjele u budućem Domu imati će Općina Prozor-Rama sa jednom trećinom udjela i HO "Kuća mira" sa dvije trećine udjela. Prema tom odnosu vlasničke strukture svaka strana će i sudjelovati u financiranju izgradnje Doma. Ukupna vrijednost radova iznositi će cca tri miliona konvertibilnih maraka.

Domom će rukovoditi upravno vijeće Doma sa svojim ravnateljem. To upravno vijeće birati će vlasnici Doma, te nadležno ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi Hercegovačko-neretvanske županije.

Dom će zasigurno funkcionirati na tržišnim osnovama, a zasigurno će se voditi računa i o socijalnim kategorijama. Ovaj projekat će također biti od velike važnosti za razvoj lokalne zajednice

"U prvom redu, radi se o značenju socijalnog karaktera jer njime osiguravamo bolju zaštitu i brigu za stare i nemoćne osobe sa područja naše općine, ali isto tako, ova će ustanova biti i razvojnog karaktera jer će u njoj gotovo 40 ljudi naći svoj posao", naglašava Tomić.

Završetak radova planiran je do sredine 2013. godine.

N.Voloder

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti