Ministarstvo podržava projekat Južne plinske interkonekcije

30.03.2021. 07:36 / Izvor: Akta.ba
Ministarstvo podržava projekat Južne plinske interkonekcije

Kako se navodi, Ministarstvo i ministar Džindić apsolutno podržavaju projekat Južne plinske interkonekcije i zahvalni si USAID-u.

Nakon što je u pojedinim medijima objavljen tendenciozan tekst u kojem se navodi da je federalni ministar energetike, rudarstva i industrije Nermin Džindić "preko noći pokušao ispuniti planove Gazproma kako bi se BiH posve učinilo ovisnom o ruskome plinu, dok bi, s druge strane, praktički minirali projekt Južne plinske interkonekcije s Republikom Hrvatskom", te da je sve navodno zaustavljeno na intervenciju Američke ambasade u Sarajevu, želimo istaći da je riječ o potpuno proizvoljnim konstrukcijama i neistinama, saopćeno je iz Ministarstvo energije, rudarstva i industrije.

Kako se navodi, Ministarstvo i ministar Džindić apsolutno podržavaju projekat Južne plinske interkonekcije i zahvalni si  USAID-u koji je pomogao da se aktivnosti na tom projektu ubrzaju i pokrenu.

Ruta transporta ruskog plina prema BiH preko Ukrajine i Mađarske definirana je ugovorom između "Energoinvesta" i "Gasproma" 1998. godine.

Ministarstvo nije potpisnik tog ugovora niti ima ikakve nadležnosti kada je u pitanju sklapanje takvih ugovora između dvije kompanije.

Promjena rute transporta ruskog gasa prema BiH i ugovori o tome također su u izričitoj nadležnosti "Energoinvesta" i "Gasproma".

Na kraju, nije bilo nikakve intervencije Američke ambasade u Sarajevu, niti je bilo ikakave komunikacije sa Ministarstvom kada je u pitanju prelazak transporta ruskog gasa prema BiH na Turski  tok, ističe se.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti