Mlijeko s aflatoksinom vraćaju farmerima, oni ga prodaju na tržnici

21.03.2013. 09:29 / Izvor: Dnevni list
Mlijeko s aflatoksinom vraćaju farmerima, oni ga prodaju na tržnici

Farmer Alija Đogić je o svom trošku uništio oko 7000 litara mlijeka u kojem je otkriven nedopušteni postotak spomenute toksične supstance. Zbog neotkupljenog mlijeka, premije koje nije dobio, troškova uzorkovanja, odvoza, dovoza i uništavanja mlijeka, ukupno je izgubio između 10 i 12 tisuća maraka.

Budući da prerađivači mlijeka i mljekare-otkupljivači mlijeko s nedopuštenom količinom toksične tvari, aflatoksina, vraćaju farmerima, oni ne znaju što će s njim. Pojedini ga uništavaju o svom trošku. Izgubili su i do 12 tisuća maraka te su tako dovedeni na rub propasti. S druge strane, jedni su se odlučili od toksičnog mlijeka okoristiti te istog prodaju građanima na tržnicama, piše Dnevni list.

Kako je istaknuto na jučerašnjoj konferenciji za novinare Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju Županijske gospodarske komore Tuzla (ŽGKT), riječ je o količini od čak 10 tisuća litara dnevno. Farmer Alija Đogić je o svom trošku uništio oko 7000 litara mlijeka u kojem je otkriven nedopušteni postotak spomenute toksične supstance. Zbog neotkupljenog mlijeka, premije koje nije dobio, troškova uzorkovanja, odvoza, dovoza i uništavanja mlijeka, ukupno je izgubio između 10 i 12 tisuća maraka.

Prema informacijama iz ŽGKT-a, toksično mlijeko pojedini farmeri prodaju na lokalnim tržnicama što je dodatna opasnost za građane. Kako su priopćili, riječ je o količini od oko 10 tisuća litara mlijeka dnevno. Dodaju da se izravni gubici farmera kreću između 4 i 5 tisuća maraka dnevno, nadležni ne reagiraju, situacija za farmere, ali i građane je alarmantna.

Prerađivači mlijeka i mljekare-otkupljivači su na osnovi svojih internih analiza na aflatoksin, bez potvrđivanja rezultata analize laboratorija Veterinarskog zavoda Tuzlanske županije, toksično mlijeko vratili farmerima, koji su na rubu propasti, kazao je Mensur Mehmedović, predsjednik Odbora Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju ŽGKT-a.

"Mljekari nisu uzrok pojave aflatoksina u proizvodnji, a nisu u mogućnosti sami financirati laboratorijske pretrage stočne hrane i mlijeka kako bi dobili prave analize. Nisu u mogućnosti ni sami financirati uništavanje toksičnog mlijeka niti su dobili odštetu za njegovo neškodljivo uništavanje", objašnjava Mehmedović. Stoga su, kako dodaje, uputili zahtjev nadležnim institucijama za urgentno djelovanje, a sve u cilju zaštite domaće proizvodnje mlijeka, pa tako i zdravlja stanovništva.

Suad Selimović, tajnik spomenutog udruženja pri ŽGKT-u, kaže da su, pored toga, zatražili i urgentno djelovanje na terenu od inspekcijski potvrđene prisutnosti aflatoksina u mlijeku kod domaćih proizvođača, a isto tako i u mlijeku koje se kao svježe u cisternama uvozi na područje TŽ-a iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i Mađarske.

Selimović je naglasio da su na nedavno održanoj sjednici Odbora iznijeli podatke predstavnika Županijske inspekcijske službe i Veterinarskih stanica s terena te prerađivača mlijeka. Ti su rezultati pokazali da su na većini otkupnih stanica mlijeka nalazi bili pozitivni na nazočnost aflatoksina.

"Primjerice, na području općine Živinice uzorkovano je 12 otkupnih stanica, a od čega je na 10 stanica potvrđena prisutnost aflatoksina više od zakonski dopuštene. Na osnovi toga su mljekare isključile stanice iz daljnjeg otkupa mlijeka. Identična situacija je i na području Kalesije, Sapne i Gradačca, gdje je vršena kontrola mlijeka, a što nam daje za pravo da konstatiramo da je i na područjima gdje nije rađena analiza mlijeka stanje alarmantno", rekao je Selimović. Problem je, ističe on, što je toksično mlijeko vraćeno farmerima, koji su na rubu propasti, a sami nisu uzrok pojave te toksične tvari.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti