Mostove na Žepi i Drini ozbiljno ugrožava zub vremena, od restauracije još ništa: Obnova Andrićevog mostova čeka novac

25.09.2009. 12:58 / Izvor: Nezavisne novine
Mostove na Žepi i Drini ozbiljno ugrožava zub vremena, od restauracije još ništa: Obnova Andrićevog mostova čeka novac

Za most na rijeci Žepi i Stari most na Drini u Višegradu, koje je u svojim djelima opisao nobelovac Ivo Andrić i koji predstavljaju svjetsku kulturnu baštinu, trenutno nema novca za sanaciju, iako su odavno "stasali" za opravku.

Iako nadležni tvrde da su oštećenja ova dva kulturna spomenika bezazlena, te da nema ni govora o opasnosti da bi se mogli srušiti, mještani tvrde da se može dogoditi upravo suprotno.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Žepa Mustafa Omanović kaže da se pukotina i oštećenja na mostu iz godine u godinu sve više povećavaju, te da je jasno vidljivo da tu nešto nije u redu.

"Golim okom se može vidjeti da se svakog proljeća, kada se snijeg počne otapati, jedna strana obale, a i mosta spušta za dva do pet centimetara niže. Ne mogu sa sigurnošću reći koliko je tačno široka pukotina, ali je svake godine sve veća", tvrdi Omanović, dodajući da je pitanje dana kada bi se jedna strana obale mogla obrušiti.

On je napomenuo da je takođe vidljivo odvajanje kamena od kojih je most napravljen, te istakao da niko do sada nije dolazio da izvrši uviđaj.

Radomir Jovičić, načelnik opštine Rogatica, smatra da stanje mosta nije takvo da će se nešto naprasno promijeniti, te da je most prilikom izmještanja sa ušća rijeke Žepe na sadašnju poziciju na jednoj strani malo slegnuo.

"Jedna strana na koju je most postavljen nije dovoljno stabilna i na njoj ima malo slijeganja i to ima refleksiju na sami most i na pukotinu u njemu", objašnjava Jovičić, naglašavajući da u ovom slučaju treba uraditi jedan ozbiljniji građevinski poduhvat.

On je istakao da prvo treba napraviti kvalitetan i ozbiljan projekat za sanaciju, te da nema svrhe tražiti sredstva ako ne postoji projekat na koji će ona biti utrošena.

Tomislav Popović, načelnik opštine Višegrad, kazao je da je izrada prostorne dokumentacije za saniranje Starog mosta na Drini u toku, te da bi radovi trebalo da počnu u maju naredne godine, ako sve bude teklo po planu.

"Teško je procijeniti koliko će koštati sanacija mosta, s obzirom na to da je sama dokumentacija i izrada projekta koštala oko 270.000 dolara", kazao je Popović, naglašavajući da trenutno ne izvode nikakve radove na mostu, te da je posljedica oštećenja isključivo zub vremena.

U Republičkom zavodu za zaštitu kulturnohistorijskog i prirodnog nasljeđa RS su rekli da od kada je most u Višegradu uvršten na listu UNESCO-a, predviđeno je da u narednih nekoliko godina bude urađena sanacija, te da je jedan takav projekat rađen 1990. godine, kada su sanirana dva riječna stuba ovog mosta.

"Ta varijanta bi sad trebalo da bude nastavljena, a posao je preuzela agencija turske vlade "Tika". Ona se takođe obratila Zavodu i za most na rijeci Žepi i tražila da mi predložimo objekte iz doba turske vladavine koji će biti restaurirani", kazala je Milijana Okilj, načelnik Odjeljenja za konzervatorsko-restauratorske poslove u ovoj instituciji.

Ona je naglasila da je Zavod za restauraciju predložio most na rijeci Žepi i most u Ovčijem brodu kod Nevesinja, te da, kada je riječ o dosadašnjim rezultatima, obavljen je samo vizuelni pregled mosta na Žepi, pri čemu je konstatovano stanje mosta.

"Sada nemamo sredstava u budžetu za takve poduhvate jer se radi o milionskim iznosima. Tome se mora planski pristupiti i bez daljih istraživanja bi ocjena stanja mosta bila samo paušalna", kazala je Okiljova.

Ona je naglasila da bi bilo jako neozbiljno da se na osnovu vizuelnog pregleda kaže da li most može da se sruši ili ne, te da je Zavod uputio predloge za sanaciju "Tiki" i, kako kaže, nadaju se da će odgovor biti pozitivan.

"Imamo preko 400 sličnih zdanja na teritoriji RS. Sredstva koja mi možemo da izdvojimo su beznačajna ako ih podijelimo na sve ove objekte", zaključuje Okiljova.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti