Mustafa Mujezinović se sastao s ministrom vanjskih poslova Velike Britanije Davidom Milibandom: Investiranje u elektroenergetski sektor ima najveći potencijal

06.11.2009. 16:06 / Izvor: eKapija.ba
Mustafa Mujezinović se sastao s ministrom vanjskih poslova Velike Britanije Davidom Milibandom: Investiranje u elektroenergetski sektor ima najveći potencijal

Premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović susreo se 6. novembra 2009. godine u Sarajevu s ministrom vanjskih poslova Velike Britanije Davidom Milibandom. Tokom susreta, kojem je prisustvovao i britanski ambasador u BiH Michael Tatham, razgovarano je o aktuelnim političkim i ekonomskim pitanjima u Federaciji BiH i našoj zemlji općenito.

Premijer Mujezinović kazao je kako je u ovom trenutku najveća pažnja Vlade FBiH usmjerena na finansijsku stabilnost u Federaciji BiH.

"Učinili smo dosta toga kada je u pitanju stabiliziranje finansijske situacije u FBiH. Smanjili smo plaće administraciji, izdatke za boračke i druge socijalne naknade. Ostalo nam je još da usvojimo nekoliko zakona i očekujem pozitivan odgovor MMF-a, kako bi nam i druga tranša stand by aranžmana bila doznačena. Nadam se da će MMF i Svjetska banka imati sluha za poteze koje smo poduzeli", istako je Mujezinović.

U isto vrijeme, dodao je Mujezinović, malo je aktivnosti na ekonomskom polju, a razlog tome su visoke kamate kod komercijalnih banaka i nemogućnost Budžeta FBiH da finansira velike javne radove. Način da se to riješe je saradnja sa susjednim i prijateljskim zemljama i investiranje u elektroenergetski sektor, koji u ovom trenutku ima najveći potencijal i za njega vlada najveći interes.

"Dugoročno gledano, Bosna i Hercegovine ima potencijala za ulaganja i u druge oblasti ekonomije", kazao je premijer, dodajući da je konačno vrijeme da se počne sa ozbiljnijim investiranjem u privredu.

Šef britanske diplomatije razmijenio je mišljenja s federalnim premijerom o načinima da se sistem u BiH učini efikasnijim i fleksibilnijim, kako bi bio spreman odgovoriti na uslove i kriterije koje pred našu zemlju stavlja članstvo u NATO-u i EU.

Kada je u pitanju ostanak OHR-a, Miliband je kazao je potrebna njegova tranzicija u Ured specijalnog predstavnika EU, ali da će njegova zemlja i dalje insistirati na ispunjavanju poznatih "pet plus dva" uslova.

"Neophodno je prekinuti zastoj oko tranzicije Ureda visokog predstavnika u ured specijalnog predstavnika EU. Dok se drugi u regionu Zapadnog Balkana reformiraju i kreću prema Evropskoj uniji, BiH je u zastoju, jer se ključni političke ličnosti ne mogu dogovoriti o tome kako državu učiniti funkcionalnijom. A zaista izgleda da neki namjeravaju da osiguraju da država funkcionira što je slabije moguće", upozorio je Miliband.

Premijer Mujezinović mišljenja je da je Ured OHR-a neophodan našoj zemlji sve dok se na pronađu mehanizmi koji bi otklonili eventulane buduće blokade funkcionisanja Bosne i Hercegovine.

Sugovornici su se složili o neophodnosti ispunjenja uslova potrebnih za liberalizaciju viznog režima za građane Bosne i Hercegovine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti