Nakon Formule E, Cerić i u Domu lordova nastavlja gurati bh. investicije

25.06.2018. 13:59 / Izvor: Akta.ba
Nakon Formule E, Cerić i u Domu lordova nastavlja gurati bh. investicije

Ukoliko Sarajevo dobije utrku Formule E  "preko noći" će promijeniti imidž i na taj način pokazati svijetu da je BiH jedna zdrava i zrela sredina.

Ukoliko Sarajevo dobije utrku Formule E  "preko noći" će promijeniti imidž i na taj način pokazati svijetu da je BiH jedna zdrava i zrela sredina koja bez obzira na sve poteskoće koje su je zadesile krajem 20. vijeka ima volje, znanja i umijeća da se okrenemo prema budućnosti, kazao je u razgovoru poslovni portal Akta.ba Samir Cerić, glavni pokretač i zagovornik ove ideje, čija firma Sarajevo Sport International sa sjedištem u Londonu (a uskoro i u BiH) je i glavni promoter i koorganizator ovog prestižnog događaja.

Pojašanjava kako bi dovođenjem Formule E u Sarajevo, BiH mogla postati jak regionalni europski tehnološki hub, a Sarajevo europski Seoul.

Koliko bi tačno bile benificije od ovoga projekta sad je skoro pa nemoguće procijeniti. Međutim, ono što je sigurno i u što vjeruje i Cerić, jeste da jedan ovakav potez može kreirati hiljade novih radnih mjesta, može zaustaviti katostrofalan odlazak mladih ljudi kako iz BIH tako i iz regije, može pokazati svijetu da smo spremni za nove svjetske podvige.

Kaže da na ovaj način Sarajevo i BiH možemo učiniti jednom od  najbogatijih i najperspektivnih država u Europi i svijetu u sljedećih 10-20 godina.

"Mislim da ovaj projekat ide iznad bilo koje stranačke politike i trebao bi da bude podržan od svih političkih stranaka, jer je istinski zamišljen da donese dobrobit i bolju i ljepšu budućnost mladima i starima koji trenutno žive u BiH, kao i onima u dijaspori koji razmišljaju da se vrate i investiraju u svoju zemlju", kaže Cerić, napominjući kako bi jedan ovakav projekat otvorio vrata i uvozu električnih vozila.

Smatra kako će Gradsko vijeće na sjednici 27. juna ove godine pozitivno glasati po pitanju gradončelnikovog prijedloga da se iz gradskog budžeta izdvoje sredstva za feasability studiju.

Ukoliko Gradsko vijeće odobri izradu Studije Cerić bi već početkom jula sa kompletnim stručnim timom Formule E  došao u Sarajevo, kako bi uradili Studiju izvodljlvosti i krenuli u finalne pregovore.

Osvrćući se na dešavanja od Sarajevo Business Foruma do danas, Cerić kaže kako se desilo dosta pomaka po pitanju ulaganja u sportsku industriju (pogotovo fudbal). Kada je u pitanju "ski resort" pojašnjava kako je već okupio dvije grupe investitora spremni na ulaganja.

"Također i na polju vjetro i solarne energije ima dosta mogućnosti. Jedna velika investicijska kuća je spremna da uđe na bh. tržište sa velikom investicijom", istaknuo je Cerić, napominjući kako je prošle sedmice imao sastanak u Domu lordova u Londonu gdje se sastao sa bivšom ministricom energije Baroness Vermaom s kojom planira da dovedem 10-12 velikih i kvalitetnih investitora u BiH sljedećih mjeseci.

Osim predstavljanja BiH u svijetu i traženja investitora, Cerić je u procesu osnivanja "Indo-Bosanskog Business Club-a" u okviru "Foreign Investment Advisory Committee for BiH!.

Zamišljeno je da klub bude indijski chapter, a za cilj će imati sljedećeg juna organizovati "Indijski Davos" u Sarajevu,  sedam dana prije same utrke Formule.

Zaključuje kako mu je krajnji cilj da kroz direktne investicije pomogne kreiranju na hiljade novih radnih mijesta, te da od Sarajeva i BiH napravi jednu progresivnu tehnološku i inovacijsku sredinu.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti