Ne povećavati cijenu električne energije za poslovne subjekte

11.12.2018. 13:13 / Izvor: SRNA
Ne povećavati cijenu električne energije za poslovne subjekte

Udruženje poslodavaca Federacije BiH pozvalo je federalnu Vladu i "Elektroprivredu" da ispune obećanje i ne povećaju cijenu električne energije za poslovne subjekte.

Udruženje poslodavaca Federacije BiH /FBiH/ pozvalo je federalnu Vladu i "Elektroprivredu" da ispune obećanje i ne povećaju cijenu električne energije za poslovne subjekte, upozoravajući da bi to izazvalo lančano reagovanje i znatno povećalo cijene svih proizvoda i usluga.

Nakon najava da bi cijena električne energije mogla biti povećana i do 30 odsto, iz Udruženja poslodavaca navode da postoji pravno rješenje kojim bi bili ispunjeni zakonski uslovi da se cijena ovog energenta ne poveća za poslovne subjekte i ističu da je za donošenje i primjenu takvog rješenja potrebna dobra volja.

Udruženje poslodavaca FBiH u saopštenju podsjeća da je na sastanku predstavnika ovog udruženja sa predstavnicima federalne Vlade, Ministarstva energetike, rudarstva i industrije, te "Elektroprivrede", održanom prošle sedmice, predloženo rješenje prema kojem bi cijena električne energije za poslovne subjekte iznosila 47 do 48 evra po mega-vatu.

"Poskupljenje električne energije za poslovne subjekte proizvelo bi lančano reagovanje i znatno povećalo cijene svih drugih proizvoda i usluga, kako za privredu, tako i za građane. Sa većim cijenama električne energija privreda u FBiH, umjesto rasta i razvoja, ući će u fazu stagnacije, a moguće i nazadovanja", napominju iz Udruženja poslodavaca FBiH.

Navodeći da "Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosna" i "Elektroprivreda Republike Srpske" nisu tražile povećanje cijena električne energije za bilo koju kategoriju potrošača, a posluju u istim uslovima kao i federalna "Elektroprivreda", poslodavci ocjenjuju da bi o tome računa trebalo da povede Regulatorna agencija za energiju FBiH /FERK/ i da u okviru svojih nadležnosti ne dozvoli povećanje cijena električne energije.

Udruženje poslodavaca podsjeća da je u ovoj godini cijena električne energije za poslovne subjekte u FBiH već povećana u prosjeku za 28 odsto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti