Nema novca za stadion Tušanj: Sjeverna tribina tek za dvije godine

14.06.2010. 11:01 / Izvor: Nezavisne novine
Nema novca za stadion Tušanj: Sjeverna tribina tek za dvije godine

Sjeverna tribina stadiona "Tušanj" u Tuzli, čija je izgradnja počela prošle godine a trebala biti okončana ovog mjeseca, još nije završena. U općini Tuzla kažu da je razlog nedostatak sredstava, zbog čega je sa izvođačem radova, firmom "Tehnograd građevinarstvo i inženjering" napravljen aneks ugovora, kojim je prolongiran završetak izgradnje za najmanje dvije godine.

"Gradnja nije stala, već u budžetu nedostaju sredstva, a nijedan nivo vlasti, ni FIFA i UEFA nisu pomogli realizaciju ovog projekta", rekao je Aid Berbić iz Službe za komunalne poslove općine Tuzla.

Prema ugovoru vrijednom 4,1 milion KM, sjeverna tribina će imati 3.200 sjedećih mjesta, što će s postojećih 4.000 sjedećih mjesta značajno povećati kapacitet stadiona koji je izgrađen prije skoro šest decenija i ne može zadovoljiti potrebe sporta u ovom gradu.

Prema procjenama, ukupna vrijednost izgradnje stadiona po svjetskim standardima iznosi oko 22 miliona KM, i predviđeno je da se radovi izvode u fazama. Za prvu fazu izgradnje sjeverne tribine općina Tuzla se obavezala da će sredstva izdvojiti iz budžeta.

"Da nije bilo ekonomske krize, ovaj projekat bi sigurno bio završen. Ove godine smo iz budžeta izdvojili 1,1 milion KM, a iduće ćemo planirati još dva miliona, kako bi tribina bila završena", dodao je Berbić.

Čelnici Tuzle od Vlade TK očekuju najmanje četiri miliona KM za naredne faze izgradnje stadiona, ali iz kantonalnih vlasti još nema naznaka da će finansijski podržati ovaj projekat. Općina Tuzla je stadion "Tušanj" prije dvije godine proglasila javnim dobrom, te privatizacija neće biti moguća, a stadionom će upravljati novoformirana JU Stadion "Tušanj".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti