Nijemci pokazali interes: Emka Bosnia uskoro preuzima Bekto Precisu?

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Nijemci pokazali interes: Emka Bosnia uskoro preuzima Bekto Precisu?

16.01.2018. 11:01 / Izvor: Akta.ba

Goraždansku kompaniju "Bekto Precisa", prema još nepotvrđenim informacijama, preuzet će njemačka kompanija "Emka Bosnia".

Kako nezvanično saznajemo, pregovori su u toku i još uvijek je neizvjesno šta će se dešavati. Radi se o ogromnom procesu o čijim će detaljima javnost biti upoznata kada menadžment bude donio odluku.

Inače, nezvaničnim informacijama, u Goraždu je prije nekoliko dana boravio i vlasnik njemačke kompanije, koji se sreo i s radnicima.

Podsjetimo, preduzeće "Emka Bosnia" nastalo je zajedničkim ulaganjem kompanija "Bekto GmbH" iz Austrije i "UNIS Pobjeda" iz Goražda 2005. godine, nakon preuzimanja stoprocentnog udjela u vlasništvu nad "Bektointernacionalom", fabrikom koju je na ruševinama nekadašnjeg "Vijogora" podigao Redžo Bekto.

Obje firme bave se proizvodnjom dijelova od metala i plastike i sarađuju s najpoznatijim svjetskim proizvođačima u oblasti automobilske i drugih grana industrije.

Kompanija "Emka", sa sjedištem u Velbertu i fabrikama u BiH, Srbiji, Italiji, Francuskoj, Španiji i Velikoj Britaniji, upošljava blizu 1.600 radnika, a svoje proizvode plasira u 52 zemlje svijeta.

Danas, "Emka Bosnia"  izvozi 95% svojih proizvoda na evropsko tržište. Glavni partner firme "Emka Bosnia" je svjetski proizvođač sistema za zatvaranje "Emka" iz Njemačke koja je ujedno i većinski vlasnik. “EMKA Bosnia” proizvodi alate za brizganje plastike i obojenih metala, kao i proizvode od metala i plastike, odnosno kombinacije metal-plastika.

Pored toga, “Emka Bosnia” proizvodi dijelove i sklopove za elektroindustriju, autoindustriju i drugo. U oblasti autoindustrije ova kompanija postala je partner velikih proizvođača automobila: Toyota, BMW, AUDI, Mazda, Opel, Ford, Mercedes i drugih velikih svjetskih proizvođača.

S druge strane, firma “Bekto Precisa” godinama je bila u vrhu najuspješnijih bh. firmi koja je nastavljajući porodičnu tradiciju dugu više od 30 godina, uspješno poslovala u proizvodnji alata za brizganje plastike, obojenih metala, kombinacije plastike i metala i plastičnih i livenih dijelova.

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti