Njemačke kompanije i dalje žele investirati i poslovati u BiH

06.11.2018. 14:27 / Izvor: Akta.ba
Njemačke kompanije i dalje žele investirati i poslovati u BiH
OTVORI GALERIJU

Njemačke kompanije koje posluju u Bosni i Hercegovini nisu zadovoljne privrednom sitacijom u našoj zemlji, iako su optimistični kada je u pitanju razvoj kompanija

Njemačke kompanije koje posluju u Bosni i Hercegovini nisu zadovoljne privrednom sitacijom u našoj zemlji, iako su optimistične kada je u pitanju njihov razvoj,  što  pokazuju i podaci istraživanja koje je provelo Predstavništvo njemačke privrede u Bosni i Hercegovini (AHK BiH) u saradnji sa kompanijom Deloitte BiH među članovima njemačko-bh. privrednog udruženja Wirtschaftsverein BiH i drugim stranim investitorima u BiH.

Od ispitanih čak 52 posto njih je kazalo da je privredna situacija u zemlji loša, 43 posto ispitanika smatra da je situacija zadovoljavajuća, dok pet posto smatra da je dobra.

Sanjin Purgić, koordinator privrednog istraživanja kazao je kako je u privrednom istraživanju učestvovala 81 kompanija.

Haris Jašarević iz kompanije Deloitte Bosna i Hercegovina je kazao kako Publikacija pod naslovom "Investicije u BiH" sadrži istraživanje provedeno među predstavnicima društava sa njemačkim kapitalom koji su dajući svoj komentar na određeni broj pitanja dali svoje viđenje poslovne klime u BiH, razloga za ulaganje i opredjeljenje za poslovanja u BiH.

Govoreći o izgledima bh. privrede u odnosu na prethodnu godinu, Purgić je kazao kako su ispitanici u njihovom istraživanju bili puno optimističniji za razliku od ranijeg istraživaja.

"30 posto ispitanika očekuje da će se situacija poboljšati, dok 70 posto njih smatra da će ostati ista ili da će se pogoršati. Trenutno poslovanje vlastite firme 53 posto učesnika u istraživanju ocjenjuje kao dobro, 44 zadovoljavajuće. U poređenju sa istraživanjima iz ranijih godina ova pozitivna ocjena je u stalnom porastu. Iz ovoga se može zaključiti da su firme u Bosni i Hercegovini svjesne svoje konkurentnosti na inostranim tržištima, te da se razvijaju u pozitivnom smjeru", kazao je Purgić.

Samo jedan od primjera koji potvrđuje ovaj trend kaže Purgić, je Njemačka inicijativa za pronalaženje dobavljača u zemljama Zapadnog Balkana, gdje već nekoliko godina zaredom firme iz BiH su bile uspješnije od drugih zemalja Zapadnog Balkana.

Dalje, navodi kako 80 posto ispitanika u tekućoj godini očekuje bolji poslovni rezultat vlastite kompanije nego u prethodnoj, dok 20 posto vjeruje da će situacija ostati nepromijenjena.

Purgić je naveo da 83 posto ispitanika očekuje povećanje prometa, 16 posto vjeruje da će razvoj prometa ostati nepromijenjen, dok  samo jedan posto očekuje smanjenje.

"Izvozne aktivnost i dalje zauzimaju posebno mjesto kod ispitanika. Čak 63 posto ispitanih kompanija očekuje povećanje izvoza, što je najbolji rezultat od kada se istraživanje provodi u Bosni i Hercegovini. Preostalih 36 posto očekuje da će obim izvoza ostati isti, dok samo jedan posto ispitanika smatra da će doći do smanjenja. Čak 84 posto svih ispitanika izlazak na tržište Njemačke smatra veoma važnim ili važnim. Ove podatke potvrđuju i statistički podaci trgovinske razmjene između Njemačke i BiH za 2017. godinu", kazao je Purgić.

Podcrtao je da Njemačka ostaje glavi trgovinski partner BiH  sa ukupnom razmjenom od 3,7 milijardi KM i rastom izvoza od 7,9 posto i većim uvozom za 5,2 posto.

Navedeni trend je pojašnjava nastavljen i ove godine, tako da je od  januara do septembra ove godine izvoz u Njemačku porastao za 10 posto u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Govoreći o trendu zapošljavanja, kazao je kako se kao i u prethodnoj godini, pozitivne prognoze ogledaju i u trendu zapošljavanja u ovim kompanijama. Tako 72 posto ispitanika planira povećati broj uposlenika što je najveći postotak od kada se sprovodi ovo istraživanje. Zbirno gledano, 99 posto ispitanika računa sa povećanjem ili istim brojem zaposlenika u ovoj godini.

Smatra da drugačija slika nastaje kod pitanja u kojoj mjeri bh. obrazovni sistem može pokriti potrebe njihovog preduzeća za stručnom radnom snagom te  je samo 27 posto ispitanika odgovorilo pozitivno, dok 73 posto ispitanika smatra da lokalni obrazovni sistem nedovoljno ili samo djelomično može udovoljiti njihovim potrebama.

Istraživanje koje je provedeno među 81 kompanijom pokazalo je i nezadovoljstvo borbom protiv korupcije i kriminala, pravnom sigurnošću, javnom upravom, političkom i socijalnom sigurnošću te poreznim sistemom. Ispitanici su pokazali i zadovoljstvo kada je u pitanju produktivnost radnika, izgledima za članstvo u EU, kvalifikacijama radnika, troškovima rada i kvalitetom lokalnih dobavljača.

Direktorica i vlasnica firme GS-TMT i predsjednica Udruženja Wirtschaftsverein BiH Snježana Kopruner kazala je kako na osnovu ovoga istraživanja imaju konkretne rezultate i razmišljanja privrednika u BiH.

Navela je kako je ono sa čime se ona, kao i ostali poslodavci najviše bore, se može vidjeti i iz ovog istraživanja, a to je obrazovanje.

"Već nekoliko godina naglašavam da moramo ići prema stručnom obrazovanju i ujedno sam član nekih komisija, međutim tu ne postoji nikakav odziv od strane politike da dođe do neke reforme obrazovanja. Postoje projekti koji su izuzetno uspješni u različitim kantonima no to nije sistem već projekat, a projekat završi. Mi smo u vlastitoj kompaniji napravili prostorije, učionice za obrazovanje i uspješno je jer vidimo kako ta djeca razmišljaju, a naša djeca su izuzetno dobra", kazala je Kopruner.

Podcrtala je i kako razvoj privrednog tržišta u BiH zavisi od potreba evropskog tržišta.

"Svima je poznato da u Njemačkoj nedostaje više od  milion stručnih radnika te da su prisiljeni ugovore davati između ostalog i BiH, što pomaže našoj državi da se razvija", kazala je ona.

U saradnji sa kompanijom Deloitte BiH, istraživanje je dopunjeno "Face2Face" intervjuima sa direktorima značajnih njemačkih kompanija u BH, čiji su rezultati objavljeni u zajedničkoj publikaciji.

Inače, ovo privredno istraživanje AHK već više od jedne decenije istovremeno sprovodi u 16 zemalja srednje i istočne Evrope, te se smatra kao najpouzdaniji, objektivni barometar raspoloženja njemačkih i drugih investitora u srednjoj i istočnoj Evropi.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti