Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Novalić: Federacija BiH prvi put ima deficit u iznosu od čak 777 miliona KM

23.04.2020. 13:20 / Izvor: SRNA

Premijer Federacije BiH /FBiH/ Fadil Novalić izjavio je da deficit u budžetu FBiH iznosi 777 miliona KM, te naglasio da je došlo do značajnog pada prihoda koji je doprinio velikom deficitu.

Obraćajući se poslanicima Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Novalić je rekao da će od sredstava Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ za BiH u iznosu od 333 miliona evra, Federacija dobiti 400 miliona KM.

Prema njegovim riječima, FBiH će se zadužiti kod Svjetske banke u iznosu od 55 miliona KM, radi jačanja bankarskog sektora, dok će 100 miliona KM biti prikupljeno na osnovu prodaje zaduženja javnih preduzeća, a 400 miliona KM će iznositi domaće zaduženje putem emisije obveznica.

Obrazlažući rebalans budžeta koji je Vlada FBiH usvojila prošle sedmice, u iznosu od 5,5 milijardi KM, Novalić je rekao da je ovogodišnji budžet povećan za oko 11,2 odsto.

On je istakao da je najznačanija stavka rebalansa budžeta 500 miliona KM Fondu za stabilizaciju privrede koji je sastavni dio zakona o ublažavanju posljedica za privredu.

"Planirano je i 20 miliona KM za uspostavljanje garancijskog fonda pri Razvojnoj banci FBiH, što bi s preostalih 80 miliona KM, alociranih u ovoj banci po osnovu komisionih poslova, kreiralo potencijal od 100 miliona KM, čime je omogućeno finansiranje garancije u iznosu od 500 miliona KM Fondu", rekao je Novalić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti